Misterul usturoiului românesc din Lidl: un singur producător, cu cod CAEN de comerciant, livrează 60% din marfa retailerului german
Conform etichetei, Dumitrache Aurelia Intreprindere Individuală este numele singurului producător român de usturoi prezent pe rafturile lanţului de supermarketuri tip discount Lidl, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET. Provine din Râmnicelu, judeţul Buzău, cel mai cunoscut loc pentru producţia de usturoi din România şi, potrivit termene.ro, s-a înregistrat la ANAF începând de anul trecut, de când a început şi parteneriatul cu comerciantul german.
„În ultimii ani, legumele și fructele cultivate local au câștigat din ce în ce mai mult loc în rândul preferințelor consumatorilor români. Usturoiul este una dintre cele mai populare legume de la noi în țară, prin urmare și cererea este destul de mare. Lunar, sunt livrate între 30 și 35 de tone de usturoi românesc, care ajunge în Piața Lidl, din toate magazinele din țară. Din toamna anului 2017, pentru producția de usturoi, Lidl a încheiat un parteneriat cu un producător local din zona Râmnicelu, județul Buzău, pe o suprafață de 25 de hectare cultivate”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Lidl.
Din datele INS, producţia medie de usturoi la hectar a fost în 2017 de 5.582 kg la hectar (5,5 tone), dar sunt soiuri care pot produce şi 10 tone la hectar, ceea ce înseamnă că pe cele 25 de hectare, producţia totală a producătorului român ar putea fi 250 de tone pe cultură. Într-un an, se pot înfiinţa maximum două culturi, pentru că bulbii de usturoi se pot planta toamna sau începutul primăverii.
Potrivit Lidl, prezența la raft a usturoiului românesc în magazinele Lidl este într-un procent de 60%, restul fiind din China. „Pentru a le oferi clienților noștri o alternativă la un preț mai scăzut, diferența de 40 de procente este reprezentată de usturoiul chinezesc. Ambele sunt semnalizate la raft, în Piața Lidl, cu etichetă care oferă detalii cu privire la proveniența produsului”, mai spune comerciantul.
„Începând cu recolta din toamna lui 2018, am reușit împreună cu producătorul să implementăm certificarea Global Gap pentru acest produs, care răspunde celor mai înalte standarde în ceea ce privește siguranța alimentară și protecția mediului”, mai transmite Lidl. „Nu urmărim ca producătorii doar să ne furnizeze produse spre comercializare, care să se încadreze în standardele Lidl, ci ne dorim să ne implicăm activ în dezvoltarea lor, pentru a crea relații durabile. Aceste demersuri se aplică și în cazul furnizorului I.I. Aurelia Dumitrache, care a fost auditat și mai apoi certificat de GLOBALG.A.P. pentru producția de usturoi, condiție obligatorie pe care o avem pentru toți furnizorii noștri de pe segmentul fructe și legume.
Utilizat în peste 80 de țări, GLOBALG.A.P. este un standard pentru producția globală agricolă, realizată în condiții de siguranță și durabilitate.
Adevăratul soi de usturoi Râmnicelu va intra în producţia de masă începând din 2020
Râmnicelu şi toată zona Râmnicu Sărat este o zonă cu tradiţie pentru cultura usturoiului, atât ca urmare a proprietăţilor solului, cât mai ales a calităţilor unor seminţe descoperite acolo şi care au fost reînviate de către Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău (SCDLB).
De altfel, SCDLB vrea să renască acest soi de usturoi cu tradiţie şi să transforme zona Râmnicu Sărat într-un brand. „Suntem în al doilea an de teste pentru un soi şi am făcut documentaţia pentru un al doilea soi. Practic, vor fi două soiuri care urmează să intre în cultura de masă din 2020. Începând cu acest an vom înfiinţa loturi şi ne pregătim ca anul viitor să livrăm cultivatorilor sămânţa pentru că trebuie să avem o sămânţă autentică, iar zona aceasta a Râmnicului Sărat este potrivită pentru această cultură. Este şi o tradiţie acolo şi sperăm să dezvoltăm şi să facem un brand al zonei. Merita ca acest usturoi să fie pentru Râmnicu Sărat cum este laleaua pentru Olanda, pentru că vorbim despre un usturoi foarte valoros dn punct de vedere al gustului, al aromei, se păstrează bine în timp şi este şi o plantă medicinală recunoscută”, a declarat pentru ECONOMICA.NET cercetătorul Costel Vânătoru de la SCDLB.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă, sămânţa de la Staţiunea de Cercetare este folosită doar pe o suprafaţă de 6 hectare de către Jecu Valentin, un fermier din Râmnicelu cu care instituţia colaborează. „Noi lucrăm cu un cultivator serios, un inginer care a înfiinţat cu sămânţa noastră o cultură pe o suprafaţă de 6 hectare. El foloseşte sămânţă autentică şi sperăm ca în curând să o poată distribui şi altor fermieri (acest lucru va fi posibil după ce sămânţa va fi omologată n. red.)”, a mai precizat Vânătoru.
În momentul de faţă, producătorii din România folosesc soiuri româneşti de usturoi, precum Ager, Copălău sau Maşca, dar şi soiuri nomologate, existând o problemă în piaţă din cauza faptului că nu se produce suficientă sămânţă din soiuri autohtone omologate.
„Mergeam prin magazine şi mă întrebam de ce nu mai există usturoi românesc. Chiar nu mai există nimeni care să producă? Aşa că m-am decis să produc eu. Cultivăm usturoi de anul trecut. Este singurul soi autohton produs în România, sub atenta supraveghere a SCDLB. Până acum am cultivat 6 hectare şi aş vrea 10-15, dar totul depinde de vreme. Investiţiile sunt de aproximtiv 17.000 de lei pe hectar”, povesteşte Valentin Jecu, fermier cu o exploataţie de 500 de hectare în Râmnicelu, pe care cultivă grâu, porumb şi rapiţă.
Acesta şi-a manifestat îndoiala cu privire la autenticitatea producţiei realizată de familia Dumitrache. „Dumitrache este comerciant. Usturoiul pe care îl vinde ca fiind românesc este doar ambalat în România. Ne face nouă, realilor producători, concurenţă neloială. Aceasta este vânzarea unei iluzii”, a declarat Jecu pentru Economica.
„Mai sunt cultivatori autohtoni la noi, dar nu mai este ca acum 15-20 de ani, pentru că tinerii nu se mai îndreaptă către această cultură. Acest usturoi este cel mai bun pentru că folosim o sămânţă tradiţională, iar solul în care se dezvoltă are proprietăţi speciale”, spune viceprimarul localităţii, Dumitru Lăzăroiu. Acesta susţine că nu o cunoaşte pe producătoarea Dumitrache Aurelia, pentru că „sunt de puţin timp aici”.
„Pentru că oferim produse de calitate la prețuri accesibile, selectăm și verificăm atent atât furnizorii, cât și produsele livrate de aceștia. Mai mult, urmărim produsele în toate etapele de producție și comercializare, astfel încât calitatea lor să fie asigurată pe tot lanțul de trasabilitate. Pe lângă analizele GLOBALG.A.P., așa cum procedăm cu toți furnizorii noștri, înainte de listarea furnizorului I.I. Aurelia Dumitrache în Piața Lidl, am realizat un audit pentru a testa și verifica proveniența produsului care urma să ajungă la raft. Astfel, usturoiul (la fel ca la restul produselor de proveniență românească din Piața Lidl) a fost și este testat periodic, prin trimiterea izotopilor către laboratoare specializate, care le-au analizat și au concluzionat că usutoriul comercializat de noi cu eticheta „Produs în România” este plantat și crescut în zona Buzăului. Așadar, usturoiul produs de furnizorul I.I. Aurelia Dumitrache pentru Piața Lidl este românesc. Eticheta produsului este una tip, cu rubricile Producător/Ambalator/Furnizor, care respectă standardele Lidl International, tocmai pentru a le asigura clienților transparența produsului”, ne-a asigurat retailerul german.
De altfel, din datele termene.ro, Dumitrache Aurelia Intreprindere Individuală are coduri CAEN „Comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe, Comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun efectuat prin standuri, chioşcuri si pieţe, Comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor”. Aşadar, nu are cod CAEN de producţie.
Întreprinderea nu a depus anul trecut documentaţia pentru a primi subvenţii de la APIA. „Vă informăm că DUMITRACHE AURELIA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ nu figurează în Registrul Unic de Identificare gestionat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Pentru anul în curs, cererea unică de plată trebuie depusă de către producătorii agricoli la APIA între 1 martie şi 15 mai.
De asemenea, Direcţia Agricolă Buzău ne-a transmis că „instituţia noastră nu deţine o bază de date privind utilizatorii terenurilor agricole şi culturile înfiinţate de aceştia.”
De ce nu este usturoi românesc în magazine
Costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, gama de mașini și utilaje necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieței sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii consumă cu precădere usturoi din import. Explicaţiile vin de la Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat, şi sunt confirmate de retailer.
Mai multe detalii AICI
„Prezența la raft a legumelor și fructelor asigurate de furnizorii locali depinde de sezonalitate, dar, în același timp, acest procent este influențat și de cât de prielnice sunt condițiile meteo în fiecare an pentru producția agricolă. Cultura de usturoi presupune multă manoperă și un anumit tip de sol, iar lipsa forței de muncă este un factor în plus pentru care marii producători nu cultivă acest tip de legumă. În România, cei care cultivă usturoi dețin suprafețe mici ceea ce duce, în mod implicit, și la o producție mică, fapt pentru care, până la parteneriatul cu producătorul local din zona Râmnicelu, județul Buzău, cantitatea de usturoi din Lidl era din import. În prezent, usturoiul românesc provine doar de la producătorul din Râmnicelu, județul Buzău, cu care avem o colaborare fructuoasă. Bineînțeles, suntem deschiși și la noi parteneriate cu producători români, alături de care să avem colaborări pe termen lung”, au declarat pentru Economica oficialii Lidl care vor să sprijine în continuare producătorul de usturoi din Râmnicelu, județul Buzău, „prin know how-ul desfacerii în retail, estimări cantitative exacte care să vină în sprijinul dezvoltării parteneriatului și contractarea altor producători din țară”.