Usturoiu, Mareea: Gregory Tour este responsabil pentru pagubele produse în accidentul din Muntenegru

Marius Usturoiu, directorul Mareea Travel, a precizat, pentru MEDIAFAX, că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acesta cu agenţia de turism.
Economica.net - lun, 24 iun. 2013, 11:11
Usturoiu, Mareea: Gregory Tour este responsabil pentru pagubele produse în accidentul din Muntenegru

Una dintre prevederile contractului încheiat de Gregoy Tour, operatorul autocarului implicat în accidentul din Muntenegru, şi Mareea Travel, agenţia care a organizat circuitul turistic, este că transportatorul este responsabil, în condiţiile legii, de toate pagubele produse beneficiarului (Mareea, n.r.) incluzând vătămarea corporală sau decesul pasagerilor, precum şi pagube produse bunurilor acestora, din vina transportatorului sau a persoanelor pentru care e ţinut responsabil, inclusiv conducătorii auto, a declarat pentru MEDIAFAX Marius Usturoiu.

ZF: Autocarul care s-a răsturnat în Muntenegru, un Neoplan Tourliner, fabricat în 2005-2007

Autocarul care s-a răsturnat în Muntenegru, în cea mai mare tragedie din turism, în urma căreia 19 români care mergeau în vacanţă şi-au pierdut viaţa, aparţine familiei Grigore, ce administrează două companii în turism, şi este un autocar Neoplan Tourliner, fabricat în 2005-2007, potrivit ZF.

Gregory Tour Serv, firma deţinută de familia Grigore (Iuliana Mihaela Grigore şi Ştefan Grigore), are afaceri de 5,7 milioane de lei (1,3 mil. euro) şi pierderi de 515.000 lei (circa 119.000 euro), la un număr de opt angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Oficialii companiei nu au putut fi contactaţi. Firma are ca obiect de activitate activităţi touroperatoare.

Cea de-a doua firmă, Gregory Tour Holiday, este deţinută de Viorica Ioana Grigore, 42 de ani, născută în Braşov. Administratorul firmei, aşa cum apare la Registrul Comerţului, este Grigore Mihaela Iuliana, acţionar la Gregory Tour Serv. Firma a raportat în 2011 o cifră de afaceri de 39.000 de lei (8.700 de euro) şi un profit de 943 de lei (211 euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. La numărul de salariaţi nu apare nicio informaţie, scrie ZF.

Conform aceleiaşi surse, firma Gregory Tour, care a închiriat autocarul agenţiei de turism Mareea pentru realizarea unui circuit cultural, are o flotă de şase autocare: un microbuz Iveco (an de fabricaţie 2006-2007), cu 17 locuri, un Temsa Opalin, (an de fabricaţie 2007-2008), cu 34 de locuri, un Iveco Irisbus (an de fabricaţie 2008), cu 49 de locuri, un MAN Lion’s Coach (an fabricaţie 2006), cu 49 de locuri, un City Liner (an fabricaţie 2008), cu 49 de locuri şi autocarul Neoplan Tourliner (an fabricaţie 2005-2007), cu 49 de locuri.

Autocarul, cu 47 de persoane, care s-a răsturnat în Muntengru aparţinea firmei Gregory Tour. Este vorba despre un autocar Neoplan Tourliner, cu o capacitate de 49 plus două locuri, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

La an de fabricaţie figurează perioada 2005-2007. Autocarul avea ca dotări scaune rabatabile, minibar, sistem audio cu microfon, frigider, toaletă, DVD, potrivit descrierii de pe site-ul companiei Gregory Tour, care are şi licenţă de turism. Tariful practicat pe curse interne era de 3,6 lei/km plus TVA, pentru minimum 250 de kilometri pe zi, iar pe rute extrne de 1,1 euro pe kilometru pentru minimum 300 de kilometri pe zi. Cu acest autocar se făcea şi transferul la aeroport.

Pasagerii aflaţi în autocarul care s-a răsturnat în Muntengru se aflau într-un circuit cultural, ce includea opt nopţi de cazare. Preţul acestui pachet de vacanţă începea de la 389 de euro, cu loc de cazare într-o cameră dublă, potrivit datelor de pe site-ul agenţiei Mareea, organizatoarea acestui circuit.

Conform ZF, oferta era prezentată astfel: Circuit autocar Muntenegru –Budva. Preţul include transport cu autocar modern, clasificat minim două stele, opt nopţi de cazare cu mic dejun în hoteluri de două şi trei stele, şase cine, vizite cuprinse în program, ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu (însoţitorul nu are dreptul de-a oferi explicaţii la obiectivele turistice din străinătate). Preţul nu include asigurări (medicală şi storno), intrările la obiective şi serviciile de ghizi locali, excursiile şi vizitele opţionale (minim 30 de participanţi), Cetinje (10 euro/persoană), croazieră în golful Boka (35 euro/persoană).

Aşezarea în autocar s-a făcut strict în ordinea înscrierilor, potrivit datelor de pe site-ul Mareea.

Patru dintre pasagerii răniţi în Muntenegru prezintă risc vital – medic

 Patru dintre pasagerii răniţi în accidentul de autocar din Muntenegru prezintă risc vital şi sunt conectaţi la aparate, anunţă reprezentantul clinicii KCCG din Podgoriţa, citat de site-ul de ştiri RTCG.

„Patru dintre pasageri prezintă risc vital şi sunt conectaţi la aparate respiratorii”, a declarat medicul Rank Lazovici într-o conferinţă de presă. „O echipă din România va stabili care pacienţi pot fi repatriaţi cu avionul”, a adăugat oficialul muntenegrean.

Secretarul de stat Raed Arafat a mulţumit autorităţilor muntenegrene pentru asistenţa oferită pacienţilor români.

Cel puţin 19 persoane au murit după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru, duminică după-amiază. Alţi 27 de pasageri au suferit răni moderate. Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroşat uşor de autocar şi a fost rănit.

Autorităţile din Muntenegru au confirmat că toate victimele din autocar sunt cetăţeni români. Ambasadorul român în Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat duminică seara în faţa spitalului în care sunt internaţi răniţii că autocarul transporta 46 de pasageri, care mergeau din România către Budva cu o agenţie de turism românească.

Accidentul a avut loc duminică după-amiază, imediat după ce autocarul a ieşit dintr-un tunel, a derapat pe un asfalt alunecos, a rupt balustrada de siguranţă în partea stângă a drumului şi a căzut 30-40 de metri în prăpastie. Cauza accidentului nu a fost stabilită, dar se pare că şoferul nu a adaptat viteza la acel segment de drum.

Potrivit agenţiei de ştiri MINA, acesta este cel mai grav accident rutier din istoria Muntenegrului. Tragedia a avut loc în zona canionului Moraca, unde, în 1998, un autocar sârb a avut un accident similar, soldat cu 20 de morţi.

Unul dintre pasagerii accidentaţi în Muntenegru a declarat, pentru Ştirile Pro TV, că în momentul producerii accidentului şoferul era într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi deşi limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră.

Marius Usturoiu a mai precizat, pentru MEDIAFAX, că în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.

El a relatat că era vorba despre un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, autocarul oprindu-se la Piteşti, Sibiu, Arad şi Timişoara, înainte de a ieşi din ţară.

Sâmbătă seară turiştii au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit.

Usturoiu a mai declarat că agenţia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nicio problemă până acum. El a spus că nici transportatorul nu îşi explică cum s-a produs accidentul, susţinând că autocarul şi şoferii erau în cea mai bună stare.

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Ştefan Grigore, care opera autocarul prăbuşit în Muntenegru, spune că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin 10 ani, fără vreun incident până acum.

El a mai spus că firma face acest traseu din Muntenegru de cel puţin şapte – opt ori anual, iar unul dintre şoferii de pe autocarul respectiv a făcut acest traseu de 20 de ori.

De asemenea, autocarul avea toate verificările tehnice făcute, nefiind semnalată nicio problemă.

Te-ar mai putea interesa și
Marca Volkswagen a comercializat 4,8 milioane de mașini în 2024
Marca Volkswagen a comercializat 4,8 milioane de mașini în 2024
Marca Volkswagen, parte a grupului german cu același nume, a comercializat anul trecut 4,8 milioane de mașini, cu 1,4% mai puține decât în 2023....
Miniştrii Mediului şi Energiei sesizează DIICOT cu privire la diseminarea de informaţii false despre barajele din România
Miniştrii Mediului şi Energiei sesizează DIICOT cu privire la diseminarea de informaţii false despre barajele din România
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au depus o sesizare ...
Emisiile UE s-au redus, în 2024, cu 59% față de 1990, datorită utilizării resurselor de energie regenerabilă
Emisiile UE s-au redus, în 2024, cu 59% față de 1990, datorită utilizării resurselor de energie regenerabilă
Uniunea Europeană (UE) a obținut cel mai curat mix de producție de energie din toate timpurile în 2024, în condițiile ...
Energia electrică în 2024: Emisiile au atins un minim istoric, preţuri mai mici, dar cererea nu a crescut (Eurelectric)
Energia electrică în 2024: Emisiile au atins un minim istoric, preţuri mai mici, dar cererea nu a crescut (Eurelectric)
Uniunea Europeană (UE) a obţinut cel mai curat mix de producţie de energie din toate timpurile în 2024, în condiţiile ...