Conform oficialilor Continental, anvelopele EcoContact 7 și EcoContact 7 S au ca țintă „îmbunătățirea eficienței la condus, reducerea zgomotului de rulare și manevrabilitatea dinamică”. Mai mult decât atât, acestea sunt potrivite inclusiv pentru vehicule electrice și pot reduce consumul de combustibil în cazul utilizării la vehicule cu motoare cu combustie internă. În măsurătorile etichetelor de anvelope din UE, cele două noi modele EcoContact obțin predominant clasa A pentru rezistența la rulare și clasele A și B pentru frânarea pe carosabil umed și zgomotul de rulare.
Produse la uzina din Timișoara, cele două noi anvelope au, conform producătorului o eficiență sporită grație utilizării noului compus de cauciuc Green Chili 3.0 și tehnologiei Smart Energy Casing pe care Continental a folosit-o deja în anvelopa sa actuală AllSeasonContact 2 pentru toate anotimpurile (all-season). EcoContact 7 și EcoContact 7 S folosesc materiale noi în carcasa anvelopei, camașa interioară și peretele lateral al anvelopei. Acestea reduc frecarea în interiorul anvelopei, micșorând astfel rezistența la rulare și crescând eficiența energetică.
La îmbunătățirea dinamicii, compania s-a bazat pe cunoștințele dobândite din golf. Mingile de golf sunt echipate cu 300 – 450 de mici gropițe. Acestea reduc rezistența aerului și, în același timp, asigură o ridicare mai mare și un zbor mai lung și mai precis. Continental a transferat acest concept pe pereții laterali ai anvelopelor și a dezvoltat structura „Aerodimpl”. Gropițele încorporate în peretele lateral al anvelopei reduc turbulențele aerului din spatele anvelopei, astfel încât vehiculul trebuie să folosească mai puțină energie pentru a pune în mișcare anvelopa.
Continental a dezvoltat modelul de calea de rulare Silent Pattern pentru EcoContact 7 și EcoContact 7 S pentru a ajuta la reducerea zgomotului rutier în orașe și pentru a sprijini în mod durabil rularea silențioasă a vehiculelor electrice fără zgomot de motor, precum și a vehiculelor cu combustie cu motoare deosebit de silențioase. În acest scop distanța dintre blocurile căii de rulare, precum și unghiul acestora au fost optimizate simultan.
Designul rezultat al benzii de rulare este ideal adaptat la frecvențele care apar în mod normal la viteze de aproximativ 50 km/h și este capabil să contribuie la o percepție mai plăcută a zgomotului pentru trecători și locuitori.
Continental EcoContact 7 și EcoContact 7 S au primit deja aprobarea de a fi utilizate ca echipamente originale de la producători de vehicule cunoscuți, precum BYD, Mercedes-Benz și Volkswagen.