Stuart Rowley, președintele diviziei Ford din Europa, a anunțat, conform Reuters, că producătorul nu are în plan să înlocuiască, începând cu 2025, asamblarea modelului Focus la fabrica sa din Saarlouis, Germania. În schimb, compania americană va căuta „oportunități alternative” pentru această unitate de producție, inclusiv vânzarea acesteia unui alt constructor de automobile.
„Căutăm oportunități alternative pentru producția de vehicule la Saarlouis, inclusiv alți producători. Nu avem în ciclul nostru de planificare un model suplimentar care să intre în asamblare la Saarlouis”, a declarat Stuart Rowley.
Condamnarea uzinei din Saarlouis vine ca urmare a pierderii unei lupte directe cu fabrica Ford de la Valencia, Spania pentru asamblarea unor vehicule electrice. Constructorul auto american va începe să producă vehicule electrice la uzina din Spania în a doua jumătate a acestui deceniu.
Din nefericire, asta înseamnă și că la Valencia vor fi făcute restructurări „semnificative”. Totuși, dacă la Valencia sunt anunțate restructurăîri de personal, la Saarlouis sunt puține șanse ca producția să mai fie reluată vreodată, după 2025, de un alt producător auto.
Angajaţilor de la uzinele din Valencia şi Saarlouis li s-a comunicat deja că va fi nevoie de un program de restructurare pe termen scurt şi că amploarea acestuia va fi una „semnificativă”, a declarat un purtător de cuvânt de la Ford pentru Reuters, fără a oferi alte detalii.
Ford a avertizat în avans că trecerea la producţia de automobile electrice va conduce cel mai probabil la diminuarea efectivelor deoarece automobilele electrice au nevoie de mai puţine ore de muncă pentru asamblare.
Uzina Ford de la Valencia are aproximativ 6.000 de lucrători, în timp ce la uzina de la Saarlouis lucrează aproximativ 4.600 de angajaţi.
Sindicatul spaniol UGT a salutat anunţul referitor la producţia de automobile electrice la uzina de la Valencia, deoarece asta garantează continuarea operaţiunilor de producţie pentru mai mult de un deceniu. UGT se aşteaptă ca producţia de automobile electrice la Valencia să înceapă în 2024, dar a subliniat că va discuta cu Ford planurile referitoare la reducerea efectivelor.
Anterior, în luna martie a acestui an, Ford a anunţat planuri pentru şapte noi modele electrice în Europa, o uzină de asamblare de baterii în Germania şi un joint venture pentru producţia de celule de baterii în Turcia. Tot atunci, Ford a anunţat că în 2023 va începe să producă un nou automobil electric la uzina de la Koln, Germania, în timp ce o versiune electrică a modelului Puma ar urma să fie produsă la uzina din România, începând din 2024.
În acest context, chiar dacă preluarea uzinei de la Craiova de către turcii de la Otosan, aflați într-un joint-venture cu Ford, a fost primită cu dezamăgire, devine limpede că lucrurile puteau sta mult mai rău pentru fabrica din România. Aflată încă în curs de a fi preluată de Ford Otosan, uzina din Craiova ar putea avea parte și ea de o reorganizare a activității și chiar a personalului.
Într-o discuție cu LifeNews.ro, Josephine Payne, actual președinte al Ford România și director al uzinei din Craiova, prima femeie care conduce operațiunile companiei americane la nivel local, prezenta la începutul lui aprilie 2022 propria sa viziune asupra tranziției prin care trece fabrica din Oltenia.
Odată cu noul proprietar, la uzina Ford vor fi asamblate, pe lângă modelul Puma și varianta electrică a acestuia, alte două vehicule utilitare atât cu motoare convenționale cât și electrice – Transit Courier și Tourneo Courier.
Pentru intrarea în producție a acestor noi vehicule, la uzina din Craiova se află în derulare un proiect de 300 de milioane de euro, sumă care duce totalul investițiilor Ford în România la aproape două miliarde de dolari.
În opinia președintelui Ford România, angajații uzinei sunt încrezători în viitorul acesteia chiar dacă „schimbările aduc întotdeauna incertitudine. Dar comunicarea, împărtășirea constantă a informațiilor pe care le putem dezvălui ajută. E important să fii sincer. Sunt lucruri pe care le știu și lucruri pe care nu le știu nici eu. (…) Pentru o uzină auto sunt importante produsele și volumul. Pe noi, acest nou portofoliu de produse ne va ajuta să atingem acel volum dorit. Și de asta spun că putem vedea un viitor strălucit. Cred că asta văd și angajații noștri”.
Totodată, Josephine Payne a declarat că odată „cu viitoarele produse apare o perspectivă foarte puternică pentru noi angajări. Nu pot da cifre pentru că acestea depind de mulți factori. Dar produsele și succesul lor pe piață pot aduce noi angajări”.