Primele mașini Moskvich, marcă sovietică apusă cu mai bine de zece ani în urmă, au ajuns la dealerii din Moscova, iar clienții ruși pot comanda două versiuni ale unui crossover având la bază tehnologia pusă la dispoziție de chinezii de la JAC.
Plecarea majorității producătorilor externi din Rusia și, mai ales, a grupului francez Renault care deținea în principalele uzine auto AvtoVAZ și Avtoframos, a pus autoritățile ruse în postura de a căuta soluții pentru a furniza clienților mașini noi. În acest context, după ce a redenumit în iunie 2022 uzina Avtoframos de lângă Moscova în JSC Moskvich, oficialii ruși au prezentat un plan prin care producția putea fi reluată grație implicării constructorului rus de camioane Kamaz și a chinezilor de la Anhui Jianghuai Automobile Co. (JAC).
Ei bine, în ultima lună din 2022, primele modele de serie Moskvich au ieșit de pe benzile de asamblare ale uzinei de lângă Moscova și au ajuns la dealeri din capitala Rusiei.
Conform agenției TASS, într-o primă etapă, mașinile Moskvich 3 și Moskvich 3e – în fapt două variante, una termică și alta 100% electrică, ale unui crossover – sunt comercializate în 11 centre de vânzări din Moscova. În 2023, rețeaua se va extinde în toate orașele rusești cu peste 1 milion de locuitori.
Moskvich 3, versiunea rusă a JAC JS4, are 4.410 mm lungime, 1.800 mm lățime,1.660 mm înălțime și un ampatament de 2.620 mm, iar prețul de bază este de 1,97 milioane de ruble, adică aproape 26.500 de euro. Gama de motorizări include un motor de 1,5 litri, turbo, alimentat cu benzină, care dezvoltă 150 CP, precum și un motor aspirat natural de 1,6 litri cu o putere de 109 CP.
Electricul Moskvich 3e, interpretarea rusă a JAC Sehol E40X, are o autonomie de 410 km asigurată de o baterie de 55 kWh și un motor care dezvoltă doar 68 CP. Acesta costă circa 46.800 de euro.
Ambele modele includ în echipare blocuri optice cu LED, șine de acoperiș, jante de 17 inchi din aliaj, volan multifuncțional asistat electric, cruise control, frânare electromecanică, hayon acționat electric, trapă, panou de instrumente digital cu afișaj de 10,25 inchi și un sistem multimedia cu ecran tactil de aceeași dimensiune. Acesta din urmă se conecta la smartphone-uri prin protocoale Apple CarPlay și Android Auto.
Uzinele deținute anterior tot de Renault în Rusia, cele ale companiei AvtoVAZ – cel mai mare producător auto rus – vor beneficia de investiții majore în 2023. Astfel grație unei infuzii de capital de 40 de miliarde de ruble (535 milioane de euro) a statului rus, președintele companiei, Maxim Sokolov susține că portofoliul se va majora cu o versiune restilizată a Lada Vesta și cu reluarea asamblării Lada Largus. Ambele vor fi produse la marea uzină din Togliatti.
În schimb, la uzina AvtoVAZ din Izhvesk va începe spre sfârșitul lui 2023 asamblarea modelului electric e-Largus.
La începutul lunii iunie AvtoVAZ a reluat producția unei versiuni simplificate a modelului Granta, la mijlocul lunii iulie a reînceput asamblarea Lada Niva Legend, iar o lună mai târziu a ieșit de pe liniile de asamblare modelul Niva Travel.
În plus, Consiliul de Administrație al companiei ruse a aprobat crearea a două noi modele Lada – o familie separată din segmentului „B” a cărei producție ar trebui să înceapă la sfârșitul anului 2024, precum și un crossover bazat pe pe platforma Lada Vesta, a cărui lansare este programată pentru sfârșitul anului 2025.