Primul fond de investiții în artă din România, lansat în martie 2011 de către Certinvest, a încheiat durata limitată de viață (de patru ani prin prospect) în aprilie 2015 cu un randament de 26,7% la euro. Fondul de investiții a tranzacționat tablouri, sculpturi și diverse obiecte de artă din argint, după cum spune președintele Certinvest, Eugen Voicu.
Succesul înregistrat de acest prim fond de investiții în obiecte de artă îl face pe investitor să se gândească și să strângă deja specialiștii pentru un al doilea fond de investiții în artă, dar cu un spectru mai larg. “Vrem ca în viitorul fond de investiții în artă să includem două piețe noi cu un potențial foarte mare: piața automobilelor de epocă și cea a vinurilor de colecție. Deja lucrăm cu o serie de experți pentru a putea stabili un randament anual minim”, spune Eugen Voicu.
Vechiul fond de investiții a strâns active de peste 2,5 milioane de euro, cel nou probabil că își propune o sumă mult mai mare decât aceasta. În plus, valoarea unităţii de fond a fost stabilită atunci la 5.000 de euro, un nivel relativ redus dar care a permis un randament ridicat. Piața vinurilor de colecție este alimentată nu doar de vinuri vechi, ci și de vinuri în ediție limitată, produse de diverși producători locali (români și străini) care ajung uneori la prețuri foarte ridicate după epuizarea stocului inițial.
“Piața mașinilor de epocă este una mai amplă, europeană, automobilele fiind realizate pe comandă. Restaurări se fac însă și în România și chiar la cel mai înalt nivel, iar ideea fondului este ca participanții la acesta să se poată bucura de activele fondului. Să aibă mașina la dispoziție în week-enduri sau în concedii, fiind vorba de un fond comun cară să includă aceste active”, precizează Voicu.
Fondul ar urma să funcționeze ca un fond închis de investiții, din care investitorii nu pot ieși decât prin cesiunea unităților către un alt participant la fond.