La finalul anului 2021, instalațiile prosumatorilor contabilizau 85 MW, la finalul lui 2022 erau 417 MW, iar la finalul lui 2023 s-a ajuns la 1.164 MW. Datele sunt extrase din ultimul raport Solar Power Europe, care nu acoperă ultima lună a anului.
La București oficialii Transelecrica și ANRE vorbesc despre capacități instalate la prosumatori, casnici și comerciali, la nivelul a 1.400 MW și tot mai des se face comparația între puterea instalată însumată a micilor instalații fotovoltaice și cea a centralei nucleare de la Cernavodă, desigur nu în termeni de energie produsă dat fiind factorul limitat de capacitate al fotovoltaicelor.
Cert este că, în noiembrie, s-a ajuns la pragul de 100.000 de prosumatori în România, persoane fizice și juridice. Este clar că fenomenul va continua, și pentru a ne face o părere despre ritm, vom inventaria câțiva factori de natură a accelera fenomenul, dar și câțiva care l-ar putea încetini.
În primul rând, reluarea mult-așteptată a progranului “Casa Verde Fotovoltaice 2023”, blocat în instanță de o firmă de instalare și care a fost deblocat în urma unei înțelegeri – a fost organizată o nouă sesiune de depunere pentru instalatori – așa încât așteptările sunt ca instalările să înceapă efectiv la finalul iernii. La circa 80.000 de solicitanți, dacă socotim o instalație medie de 5 kWp, vor fi în instalați așadar 400 MW doar prin acest program. Nu știm dacă va fi demarată și ediția pentru 2024 a programului.
Apoi, vom avea progranul RePowerEU, prin care ar urma să se acorde vouchere pentru populație, de 25.000 lei, pentru achiziția de panouri solare, și 25.000 lei pentru stocarea energiei produse, care începe și el în 2024, și, doar pentru această destinație, are alocate 1,1 miliarde de euro. Pe de altă parte, va continua cu siguranță instalarea pentru prosumatorii industriali/comerciali (chiar dacă definiția e ușor forțată), pe fondul dorinței de a se reduce costurile, dar și de avea un scor ESG cât mai bun, care contează din ce în ce mai mult pentru costul finanțării bancare – în 2023 au fost rare zilele în care nu a fost cel puțin un anunț despre o companie care și-a instașat panouri fotovoltaice. Un alt factor de creștere este tendința spre electrificarea transportului – deci cine își cumpără o mașină electrică și stă la casă, își poate pune panouri și o stație de încărcare ca să meargă cât mai mult gratis. Discuția este valabilă și la montarea unei pompe de căldură, alimentată de panouri, care să înlocuiască eventualele sobe pe lemne sau centrale pe gaze.
În primul rând costurile mai mari, în condițiile în care TVA pentru panourile fotovoltaice crește de la 5% la 9%, iar la asta se adaugă și costurile în creștere cu montajul. În al doilea rând prețurile la energie care sunt încă plafonate, așadar cei cu un consum nu foarte mare (până la 250 kWh lunar) pot să nu fie foarte interesați să investească 4-5.000 de euro într-o instalație în condițiile în care plătesc acum 0,8 lei/kWh la furnizorul său, cel puțin până în martie 2025.
În al treilea și probabil cel mai important rând, posibilele limitări administrative care ar putea fi impuse pe fondul acestei creșteri explozive a prosumatorilor. Astfel, s-a vorbit despre posibilitatea de a se permite instalarea de panouri fotovoltaice doar dacă vor fi insoțite și de instalații de stocare, iar bateriile sunt încă foarte scumpe – lumea așteaptă un eventual program de subvenționare. Apoi, s-a vorbit despre limitarea capacității care ar putea fi instalate, în funcție de consumul solicitantului. “Există situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult mai mare decât cea necesară pentru acoperirea consumului propriu și acest comportament incorect cred că ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți să ai o capacitate de 10, 20, 30 de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum”, a spus recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja. ”Dacă ești prosumator, înseamnă că nu ești un producător pur, nu acesta e sensul fenomenului. Cred că e în interesul prosumatorilor corecți să sancționeze, împreună cu ANRE, aceste situații”, a spus Burduja, care a vorbit despre posibiliatea unor “penalizări”. La fel de important, trebuie adus aminte că statul ar putea să înceapă taxarea prosumatorilor, în baza unei directive europene care îi permite (dar nu-l obligă) să facă asta după ce prosumatorii vor avea o putere instalată care depășește 8% din totalul puterii instalate la nivel național (acum ea este de circa 18.000 MW, deci foarte mult până la acel prag nu mai este).
În plus, firmele de distribuție, care racordează până la 1.000 de prosumatori pe lună, deja au probleme cu rețeaua în unele zone din cauza concentrării lor, iar mult așteptatele investiții în rețea sunt strangulate de lipsa finanțării adecvate – creșterile de tarife de distribuție sunt insuficiente (spun companiile) pentru finanțarea tuturor investițiilor, iar finanțările din bani europeni, care sunt din ce în ce mai accesate de distribuitori, se vor opri pentru că se vor termina fondurile proprii pentru cofinanțări.
Citește și: