Autoritatea Maritimă a Suediei a emis un avertisment cu privire la două scurgeri în conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere pe conducta Nord Stream 2 din apropiere, lucru care a care a determinat Danemarca să restricționeze transportul pe o rază de cinci mile marine.
„Există două scurgeri pe Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).
Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, a spus purtătorul de cuvânt, care nu a dat detalii despre cauzele incidentului. „Supraveghem cu și mai multă atenție zona, pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de amplasament”, a spus un al doilea purtător de cuvânt al SMA.
Nord Stream AG, compania care operează gazoductul, a confirmat informația:” În această seară, dispecerii centrului de control Nord Stream 1 au înregistrat o scădere de presiune pe ambele conducte ale gazoductului. Se investighează cauzele”, a informat aseară firma cu sediul în Elveția.
Ambele gazoducte, Nord Stream 1 și 2, au fost în centrul unui război energetic din ce în ce mai intens între Europa și Moscova, care a lovit marile economii occidentale și a dus la creșterea prețurilor la gaze.
Niciuna dintre conducte nu pompa gaz în Europa în momentul în care s-au găsit scurgerile, pe fondul disputei privind războiul din Ucraina, dar ambele gazoducte conțin gaz sub presiune. Incidentul de la Nord Stream 1 va zădărnici orice efort de a porni sau reporni oricare din conducte pentru operațiuni comerciale, arată Reuters.
„Ieri, a fost detectată o scurgere la una dintre cele două conducte de gaz– Nord Stream 2. Conducta nu este în funcțiune, dar conține gaz natural, care acum se scurge”, a declarat ministrul danez al energiei, Dan Jorgensen, într-un cometariu citat de agenția de presă. „Autoritățile au fost informate acum că au mai existat două scurgeri pe Nord Stream 1, care, de asemenea, nu este în funcțiune, dar conține gaz”, a adăugat el.
Rusia a redus treptat livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1 și a suspendat complet fluxurile în august, acuzând sancțiunile occidentale drept cauză a dificultăților tehnice – întâi o turbină pe care Siemens Energy nu ar fi livrat-o la timp, apoi o scurgere de ulei, etc. Politicienii europeni spun că acesta a fost de fapt un pretext pentru a opri livrările de gaze.
Noua conductă Nord Stream 2 tocmai fusese finalizată, dar nu a intrat niciodată în operațiuni comerciale. Planul de a furniza gaz prin noua conductă a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, în februarie.
Fiecare dintre gazoductele Nord Stream au o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an (de aproape cinci ori consumul României, pentru comparație), fiind cele mai mari conducte prin care Gazprom poate transporta în acest moment gaze.