Vacanţă la Istanbul: sfaturi şi preţuri

Pentru cei ocupaţi, care vor să se deconecteze câteva zile de la rutina cotidiană, oraşul Istanbul este o alegere perfectă pentru o mică vacanţă.
Andrada Ghira - vin, 29 mart. 2013, 22:00

Tranportul în oraş este relativ scump: 3 lire turceşti (1,5 euro) pentru o călătorie, indiferent că folosiţi tramvaiul, trenul, metroul sau funicularul. Dar, cel mai bine este să vă plimbaţi şi să vă bucuraţi de atmosferă.

Palatul Topkapi. Doar dacă sunteţi pasionaţi de istorie. Curtea interioară este frumos amenajată, însă numărul turiştilor este foarte mare, iar pentru a vedea exemplare din tezaurul turcilor, va trebui să staţi la coadă. Taxa de intrare este de 25 de lire turceşti (12 euro). Pentru Harem, se mai percepe o taxă de 15 lire turceşti.

Pentru a intra la Hagia Sofia, va trebui să staţi la două cozi. Una este cea pentru bilete, iar cea de-a doua pentru intrare. Cel mai bine, dacă sunteţi două sau mai multe persoane, este să vă împărţiţi pentru a salva timpul de a sta la două cozi.

Intrarea la Moscheea Albastră este gratuită, însă atenţie! Sunt anumite intervale orare când accesul turiştilor nu este permis. Locuitorii au întâietate atunci când vine ora de rugăciune.

De departe cel mai spectaculos obiectiv este Palatul Dolmabahce, din apropierea stadionului echipei Beşiktaş, unde au trăit ultimii sultani şi primul preşedinte al Turciei, Ataturk. Din Sultanahmet, luați tramvaiul T1 până la staţia Kabataş. De cum ajungeţi veţi vedea o clădire cu o arhitectură ce aminteşte de palatele europene. În câteva minute de mers pe jos veţi ajunge la Palat, iar preţul unui bilet este de 20 de euro. Scump, dar merită.

Turnul Galata vă oferă o privelişte asupra oraşului. Preţul unui bilet este de 13 lire turceşti. Cel mai aglomerat este în zilele de sâmbătă şi duminică, unde, inevitabil, se formează o coadă în jurul turnului.

Covoare, lămpi, bijuterii de aur şi argint, eşarfe, toate acestea dar şi multe suveniruri le găsiţi la Marele Bazar. Bazarul Mirodeniilor este plin de arome ce vin de la condimente şi rahat turcesc. Puteţi face o vizită şi la bazarul egiptean.

Dacă vă mai ţin picioarele, vizitaţi şi vechiul Fanar, acolo unde aristocraţii greci s-au retras după cucerirea Constantinopolului. În cartierele Fener şi Balat, veţi vedea vechile case, deşi o parte dintre ele însă sunt în paragină. Tot aici se află liceul la care Dimitrie Cantemir a studiat, dar şi ruinele palatului construit de domnitor.
    
Pentru o vizită de aproximativ o oră, puteţi da o fugă până la vechea fortăreaţă Yedicule, din care au mai ramas doar zidurile de apărare. Aici se ajunge direct cu trenul de la gara Sirkeci, iar intrarea costă 10 lire turceşti.

Care sunt preţurile la mâncare

Una dintre cele mai scumpe zone pentru a lua masa este Gulhane, din Sultanahmet, după cum ne mărturiseşte un român care lucrează la un restaurant cu un vad comercial foarte bun. Aici, o pide cu brânză costă 10 lire turceşti, echivalentul a cinci euro, o cafea turcească costă 5 lire turceşti (aprox. 2,5 euro), un ceai trei lire turceşti (1,5 euro), iar o bere de la 5 lire.

Dacă de la staţia Sirkeci veţi urca pe linia de tramvai spre Sultanahmet, preţurile mai scad, iar aceeaşi pide costă 8 lire turceşti (4 euro). Un platou imens cu un mix de carne (vită, pui, oaie), pide, iaurt, dar şi salate, costă 24 lire turceşti (12 euro).

Dacă vă plimbaţi pe artera comercială a oraşului, de la Turnul Galata spre Piaţa Taksim, puteţi încerca cartofii copţi – kumpir, la care puteţi adăuga mai multe tipuri de salate, cous-cous sau murături. Costă 7,5 lire. În plus, veţi vedea foarte mulţi turci care vând castane coapte şi ademenesc turiştii cu mirosul lor; suta de grame costă patru lire. Nu încercaţi porumbul fiert sau copt! Cel puțin nu înainte de noua recoltă. Nu are nici un gust.

Trebuie să mai încercaţi şi un sandwich cu peşte la grătar, unde câţiva turci îl prepară chiar în faţa clienţilor. Unde îi găsiţi? Dacă plecaţi din Sultanahmet spre Turnul Galata, treceți podul cu acelaşi nume şi coborâţi imediat în dreapta. Veţi trece printr-o mică piaţă de peşte, unde cei mai aprigi pofticioși sunt pescărușii. Dincolo de ea se află un restaurant, iar mai încolo, veţi da de tarabele celor care vând astfel de sanwich-uri. Dintre cele încercate, vă recomandăm să gustaţi unul preparat de Emin (foto). 

Bine de ştiut: Apa de la robinet nu este potabilă. O sticlă de plastic de 0,5 l costă 0,5 lire turceşti, adică un leu.

Cât costă biletul de avion
Zborurile cu avionul durează aproximativ o oră şi puteţi alege dintre zborurile Tarom, Turkish Airlines sau low-costul Pegasus. Pentru perioada 23 – 28 iunie, un bilet de avion dus-întors cu tot cu taxe costă la Tarom 160 euro/persoană, la Turkish Airlines costă 164 euro/persoană, iar la Pegasus costă 108 euro/prsoană.

Unde vă cazaţi şi cât costă

Cea mai bună zonă pentru cazare este Sultanahmet, în apropierea principalelor puncte turistice precum Moscheea Albastră, Hagia Sofia, Palatul Topkapi sau Marele Bazar. De aici puteţi ajunge şi la Podul şi Turnul Galata.

Cele mai ieftine variante de cazare sunt hostelurile. Dacă sunteţi un cuplu, puteţi opta pentru un hostel care oferă şi camere private. Cel mai adesea, micul dejun este inclus, iar pentru perioada menţionată, preţurile pornesc de la 50 de euro/cameră pentru două persoane. Puteţi începe căutarea pe platforma online hotelworld.com, unde se percepe 10% din valoarea totală a cazării. Restul se va plăti la destinaţie. Dacă doriţi un hotel, căutarea continuă pe platforma booking.com, unde cinci nopţi de cazare la un hotel costă de la 300 de euro pentru două persoane.

Sau, şi mai simplu, achiziţionaţi un pachet turistic de la agenţiile de turism. Perfect Tour are o ofertă  de 270 de euro/persoană pentru cinci zile la Istanbul în perioada 10-14 aprilie. Transportul se face cu autocarul, iar cazarea pentru cele patru nopţi se face în cameră dublă cu demipensiune. Tariful nu include intrările la obiectivele turistice. La Paralela 45, un pachet ce include transportul cu avionul cu Turkish Airlines, patru nopţi cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele, transferuri, tur de oraş, costă 300 de euro/persoană, iar plecarea se face pe 10 aprilie. Nu sunt incluse taxele de aeroport de 120 de euro/persoană.

Te-ar mai putea interesa și
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să între în grevă la începutul lunii viitoare, transmite agenția germană......
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Premierul Viktor Orban, care a rămas apropiat de Kremlin în pofida războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a cerut ...
Putin a ordonat realizarea de noi teste cu racheta balistică Oreşnik, folosită recent îN Ucraina, și începerea producției de serie
Putin a ordonat realizarea de noi teste cu racheta balistică Oreşnik, folosită recent îN Ucraina, și începerea producției ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri începerea producţiei de serie şi continuarea testării în condiţii ...