Ce vacanțe nu sunt protejate de Directiva Europeană care obligă agențiile să asigure pachetele turistice
„Puțini știu, însă, că această măsură nu se referă la toate pachetele turistice, ci doar la o parte dintre ele, și anume cele care conțin cazare/masă și încă ceva, de tip transport. De exemplu, un produs turistic de tip cazare și masă pe litoralul românesc sau bulgăresc, către care turistul călătorește cu mașina proprie, nu intră în scopul Directivei și nu trebuie asigurat”, a declarat Cosmin Marinof, directorul de vânzări al TUI TravelCenter.
Până acum, în România, un turoperator era obligat să garanteze 50.000 de dolari, iar o agenție detailistă doar 10.000 de dolari. Cu toate acestea, puțini turiști raportat la numărul mare de clienți, de zeci de milioane în ultimii 28 de ani, au avut de suferit din pricina insolvențelor agențiilor, susțin reprezentanții aceluiași operator de turism.
La rândul său, Dragoș Anastasiu, președintele Grupului de firme din care face parte și TUI TravelCenter a afirmat că și în absența unor reglementări normale care să protejeze turiștii, majoritate a agențiilor de turism s-a comportat exemplar în România.
În același timp, cei de la TUI TravelCenter au mai spus că deși a fost publicat actul normativ care transpune Directiva europeană, mecanismele prin care se vor asigura o parte dintre
vacanțele turiștilor nu au fost încă stabilite. Agențiile din România au termen că până la 1 ianuarie 2019 să găsească modalități de asigurare.
„Cu toate acestea, produsele TUI și ale altor turoperatori germani distribuite prin agențiile TUI TravelCenter și parteneri nu numai că sunt asigurate conform normelor europene și standardelor germane împotriva incidentelor de insolvență, dar chiar și pachetele care nu intră în scopul Directivei și care se referă doar la cazare sunt asigurate de turoperator în mod benevol. Se poate, astfel, spune că banii plătiți în avans pentru produsele TUI și ale altor turoperatori germani sunt în maximă siguranță”, a mai spus Cosmin Marinof.