Vaccin antiCovid făcut la domiciliu de medicul de familie: proiectul de ordonanţă a fost lansat de executiv UPDATE

Guvernul a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanţă care creează cadrul legal pentru vaccinarea antiCovid-19, făcută de medicii de familie la domiciliul oamenilor. Medicul de familie care vaccinează antiCovid la domiciliu e ofertat de guvern cu tariful de 60 de lei per inoculare, cu 20 de lei mai mare decât cel primit dacă vaccinează pacientul la cabinetul său. Tariful e mai mare ca să acopere cheltuielile de deplasare şi de materiale sanitare suplimentare faţă de cele necesare pentru vaccinarea la cabinet, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net. Mai mult, executivul prelungeşte aplicarea prevederilor despre remunerarea medicilor care vaccinează antiCovid până la 1 aprilie 2022, conform aceluiaşi proiect.
Cristina Şomănescu - mar, 17 aug. 2021, 22:15
Vaccin antiCovid făcut la domiciliu de medicul de familie: proiectul de ordonanţă a fost lansat de executiv UPDATE

Actualizare 31 august

Actul normativ care reglementează vaccinarea făcută la domiciliu de medicul de familie s-a oficializat prin publicarea în Monitorul Oficial. Măsurile anunţate deja de Economica.net sunt cuprinse în Ordonanţa nr. 7 din 2021 care modifică şi completează OUG 3/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 830, partea I din 31 august.

Ştirea iniţială din 17 august

Guvernul a lansat proiectul de ordonanţă care reglementează vaccinarea antiCovid-19 făcută de medicii de familie la domiciliul oamenilor. Conform actului normativ consultat de Economica.net, aceştia urmează să primească 60 de lei per inoculare dacă administrează vaccinul la domiciliul oamenilor, cu 20 de lei mai mult decât în situaţia în care vaccinează antiCovid la cabinet. Tariful antemenţionat include și consultația medicală, precum și raportarea și monitorizarea reacțiilor adverse postvaccinale.

De asemenea, prevederile care reglementează vaccinarea antiCovid şi plata medicilor din spitale şi a celor de familie care administrează oamenilor serul împotriva Covid se vor aplica până la 1 aprilie 2022, dacă proiectul de act normativ va fi adoptat în forma actuală.

 

Iată, pe larg, cum se schimbă OUG 3 din 2021 prin proiectul de ordonanţă lansat de executiv:

Alineatele 4 şi 5 ale articolului 3 din OUG 3 din 2021, cu modificările şi completările, se schimbă astfel:

(4) Pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, în cabinetele proprii, persoanelor înscrise pe lista proprie, celor care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, tariful este de 40 de lei per inoculare, se arată în noua formă a acestui alineat, propusă de guvern.
(5) Pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, la domiciliul persoanei, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 în România, tariful este de 60 de lei per inoculare, potrivit formei modificate a alineatului 5 al articolului 3 din OUG 3/2021, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce spun acum alineatele 4 şi 5 ale articolului 3 din OUG 3/2021, cu modificările şi completările aduse prin OUG 34 din 2021:

  • Articolul 3
    (4) Pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, în cabinetele proprii, validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condiţiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 în România, tariful va fi de 40 de lei/inoculare.
    (5) Medicii de familie aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate beneficiază de un tarif de 40 lei/inoculare pentru vaccinarea propriu-zisă administrată persoanelor care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii.
    Precizare
    (5^1) Tariful prevăzut la alineatele (4) și (5) include și consultația medicală, precum și raportarea și monitorizarea reacțiilor adverse postvaccinale.

Prin proiectul de act normativ al executivului se introduce alineatul 6 la articolul 3 din OUG 3/2021, cu modificările şi completările ulterioare:

Pentru administrarea vaccinului de către medicii de specialitate în cadrul unei structuri ambulatorii, aflate în relaţii contractuale cu CAS, validat ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condiţiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, tariful va fi de 40 de lei/inoculare, se arată la alineatul 6 al articolului 3, propus de guvern prin proiectul de OG consultat de Economica.net.

În acord cu prevederile antemenţionate, se schimbă şi articolul 4 (1) din OUG 3/2021, cu modificările şi completările.
Noua formă a articolului 4 (1) din OUG 3/2021, cu modificările şi completările, propusă de guvern:

(1) Plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 organizate de către unitățile sanitare, inclusiv cele reglementate la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, plata medicilor de familie, precum şi a medicilor de specialitate, în cadrul unei structuri ambulatorii, pentru activitățile prevăzute la art. 3 alineatele (2) – (6) se fac în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare sau al furnizorului de servicii în asistență medicală primară, în condițiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

  • Cum e acum
    Spre comparaţie, acum articolul 4 (1) din OUG 3/2021, cu modificările şi completările, spune că:
    (1) Plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 organizate de către unitățile sanitare, inclusiv cele reglementate la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum și plata medicilor de familie pentru activitățile prevăzute la art. 3 alin. (2) – (7) se fac în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare sau al furnizorului de servicii în asistență medicală primară, în condițiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Guvernul actualizează, în mod corespunzător, şi articolul 5 (b) din OUG 3/2021, cu modificările şi completările, în acord cu noile prevederi ale alineatelor 4 şi 5 din articolul 3 al actului normativ:

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, din bugetul Ministerului Sănătății se asigură fondurile necesare finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:
– privind plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, privind plata activităţii medicilor de familie, precum şi privind plata activităţii de vaccinare a medicilor de specialitate din ambulatoriu, în contract cu CAS, pentru activitățile prevăzute la art. 3 alin. (2)-(6) prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate formulate în acest sens.

  • Cum e acum
    Articolul 5 (b) din OUG 3/2021, cu modificările şi completările, spune că:
  • Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, din bugetul Ministerului Sănătății se asigură fondurile necesare finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:
    privind plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum și cheltuielile privind plata medicilor de familie pentru activitățile prevăzute la art. 3 alin. (2)-(7) prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate formulate în acest sens.

Noile prevederi enumerate mai sus se aplică până la sfârşitul lunii martie 2022, se mai arată în proiectul de OG consultat de Economica.net.

Creşte limita maximă a pierderilor de vaccin antiCovid admise prin schimbarea articolului 8 din OUG 3/2021:

Pentru vaccinurile împotriva Covid-19 sunt admise pierderi anuale cantitative și valorice în limita maximă de 25%, calculate pe întregul lanț de depozitare, distribuție și consum al vaccinurilor. Metodologia de raportare a acestora se stabileşte prin HG, se arată în proiectul de ordonanţă consultat de Economica.net.

  • Cum e acum
    Articolul 8 din OUG 3/2021, cu modificările şi completările, spune că:
    În cadrul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 sunt admise pierderi cantitative și valorice pe întreg lanțul de depozitare, distribuție și consum al vaccinurilor, în limitele maxime de 10%. Pierderile înregistrate se raportează distinct, în baza documentelor justificative, de fiecare centru de vaccinare, conform prevederilor programului național de vaccinare, și se aprobă de ordonatorul principal de credite al Ministerului Sănătății.
Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...