Cel puţin 2.019.696.022 de doze au fost administrate în 215 ţări şi teritorii, potrivit acestei statistic realizate pe baza surselor oficiale până joi, la ora 09:00 GMT.
După ce doza cu numărul un miliard a fost administrată la cinci luni de la debutul campaniei de vaccinare, pe 24 aprilie, a fost nevoie de mai puţin de o lună şi jumătate pentru dublarea numărului de doze.
Israel, în continuare în fruntea clasamentului
În afara microstatelor, Israelul rămâne ţara unde campania de vaccinare este cea mai avansată, peste şase israelieni din zece fiind deja complet vaccinaţi.
În plutonul fruntaş figurează de asemenea ţări precum Canada (59% din populaţie a primit cel puţin o doză), Regatul Unit (58,3%), Chile (56,6%) şi Statele Unite (51%).
În cifre absolute, clasamentul este dominat de China (704,8 milioane) şi Statele Unite (296,9 milioane), urmate de India (221 milioane). Aceste trei ţări concentrează doar ele 6 din 10 doze administrate pe plan global.
În Uniunea Europeană, 254,98 de milioane de doze au fost administrate unui procent de 39% din populaţie. Cu mult sub Malta (72,4%), campioana blocului comunitar, ţările cele mai populate gravitează în jurul mediei înregistrate pe teritoriul european: Germania (43,6%), Italia (40%), Franţa şi Spania (39,4%).
Tendinţe recente
Pe parcursul săptămânii precedente, cu excepţia ţărilor cu mai puţin de un milion de locuitori, China a vaccinat cel mai rapid, administrând în fiecare zi doze pentru 1,37% din populaţie. Este urmată de Bahrein (1,15%) şi Uruguay (0,99%).
În Uniunea Europeană, Germania (0,93%) vaccinează într-un ritm mai rapid decât Italia (0,81%), Franţa (0,80%) şi Spania (0,71%).
Campaniile japoneză (0,47%), braziliană (0,29%), rusă (0,22%), indiană (0,19%) sunt şi mai lente.
Acces inegal la vaccinuri
Vaccinarea rămâne un privilegiu al ţărilor cu ”venituri ridicate”, în sensul definiţiei pe care o oferă Banca Mondială, unde locuieşte 16% din populaţia globului, dar care concentrează 37% dintre dozele administrate pe plan mondial.
Ţările cu ”venituri mici” se limitează pentru moment cu administrarea a 0,3% dintre doze.
Pe plan global, 26 de doze au fost administrate la 100 de locuitori. Însă cifra ascunde grave disparităţi: 2,5 de doze la 100 de locuitori în Africa, în comparaţie cu 87 în Statele Unite/Canada şi 47 în Europa.
Doar şase ţări din lume nu au demarat încă campaniile de vaccinare: patru în Africa (Tanzania, Ciad, Burundi, Eritrea), una în Asia (Coreea de Nord) şi una în Caraibe (Haiti).
Distribuţie
Vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford este cel mai larg distribuit în lume: este administrat în peste trei sferturi dintre ţările şi teritoriile care au demarat campanii de vaccinare (cel puţin 170 din 215).
Devansează Pfizer/BioNTech (cel puţin 97 de ţări şi teritorii), Moderna (cel puţin 46), Sinopharm (cel puţin 45), Sputnik V (cel puţin 40) şi Johnson&Johnson (cel puţin 29).
Serul AstraZeneca/Oxford este administrat atât în ţări cu venituri ridicate, cât şi în cele cu venituri mici, în special graţie sistemului Covax, pentru care reprezintă principalul furnizor, în timp ce vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, mai costisitoare şi mai dificil de depozitat, sunt în principal utilizate în ţările bogate.
Vaccinul rus Sputnik V şi vaccinurile chineze dezvoltate de Sinopharm şi Sinovac sunt administrate în principal în ţările emergente şi în curs de dezvoltare.