Vaccinare anticovid: lista întrebărilor la care vor răspunde oamenii care vor să se vaccineze; cum decurge vaccinarea, pas cu pas

Vaccinarea antiCovid a ajuns în etapa a doua în care sunt eligibili, printre alţii, oamenii cu boli cronice şi cei care au peste 65 de ani. În acest context, Economica.net vă spune, în detaliu, în ce constă procesul de vaccinare, odată ce aţi ajuns în centrul de vaccinare, la ce întrebări trebuie să fiţi pregătit să răspundeţi înainte de vaccinare, aşa cum sunt reglementate printr-un Ordin comun al MAI, MS, MApN şi MDLPA, obţinut de Economica.net. 
Economica.net - sâm, 16 ian. 2021, 11:27
Vaccinare anticovid: lista întrebărilor la care vor răspunde oamenii care vor să se vaccineze; cum decurge vaccinarea, pas cu pas

În cazul în care vreţi să vă vaccinaţi antiCovid şi v-aţi programat pentru vaccin, Economica.net vă spune cum decurge procesul de vaccinare, odată ce aţi ajuns la centrul de vaccinare, care sunt întrebările la care veţi răspunde înainte de vaccinare, dar şi ce conţin prospectele vaccinurilor administrate în ţara noastră.

Informaţiile pe care vi le prezentăm în continuare au fost obţinute de Economica.net dintr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, MApN şi Ministerului Lucrărilor Publice, care stabileşte Normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, publicat în Monitorul Oficial din 24 decembrie.

Aţi ajuns la centrul de vaccinare la data şi ora la care aţi fost programat. Cum decurge vaccinarea?

La intrarea în centrul de vaccinare, vi se va măsura temperatura. Dacă aveţi peste 37,3 grade Celsius, nu veţi fi primit în centru şi veţi fi reprogramat.
Dacă aveţi o temperatură mai mică sau egală cu 37,3 grade Celsius, veţi fi direcţionat către recepţie. Aici veţi prezenta cartea de identitate, iar registratorul va verifica programarea dumneavoastră.
Apoi veţi primi şi veţi completa chestionarul de triaj vaccinare adulţi.

Economica.net vă prezintă, în continuare, câteva dintre întrebările la care vor răspunde oamenii care vor să se vaccineze antiCovid, când ajung la centrul de vaccinare.

Aţi avut vreun episod febril, asemănător cu gripa, în ultimele 14 zile?
Vă ştiţi cu alergii la alimente sau medicamente?
Aţi avut vreodată vreo reacţie gravă după ce aţi fost vaccinat/ă?
Aveţi probleme cronice de sănătate, cum ar fi boli de inimă, boli de plămâni, boli de rinichi, diabet, anemie sau alte boli de sânge? Dacă aţi răspuns da la întrebarea aceasta, ce boală/boli aveţi?
Aveţi cancer, leucemie, HIV/SIDA sau orice altă problemă a sistemului imunitar?
Vă ştiţi cu epilepsie sau alte boli neurologice?
În ultimele trei luni aţi luat medicamente care vă slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi cortizon, prednison sau alţi steroizi, medicamente anticanceroase sau aţi avut tratamente cu radiaţii?
În ultimul an aţi primit transfuzie de sânge sau produse din sânge, vi s-a administrat imunoglobulină sau alt medicament antiviral?

Aţi primit şi aţi completat chestionarul de mai sus. Ce urmează

Veţi primi, de asemenea, formularul pentru consimţământul informat.
Veţi fi direcţionat către zona de triaj medical. Aici veţi da medicului chestionarul completat.
Dacă la triaj medicul nu găseşte vreo contraindicație la vaccinare, veţi citi şi veţi semna formularul de consimţământ informat pentru vaccinare. Ulterior veţi fi direcţionat către cabinetul de vaccinare.
Dacă la triaj medicul găseşte o contraindicație temporară la vaccinare, nu veţi fi vaccinat şi vi se va recomanda să vă reprogramaţi.
În punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul şi se introduc datele despre vaccin în Registrul electronic național de vaccinare (RENV). Acolo unde introducerea datelor în RENV nu este posibilă, se înregistrează în registrul de vaccinare, în format hârtie.

După vaccinare, veţi primi o adeverinţă de vaccinare. Adeverinţa e generată automat din RENV sau, după caz, este completată în format hârtie. Veţi putea primi adeverinţa fie în format hârtie, fie electronic.

După vaccin

După ce aţi fost vaccinat, veţi aştepta 15 minute în spaţiul de supraveghere postvaccinare.
Dacă în cele 15 minute după administrarea vaccinului nu aveţi reacţii postvaccinale, veţi putea pleca acasă.
Dacă în cele 15 minute după ce aţi primit vaccinul aveţi vreo reacţie adversă indezirabilă (RAPI), aceasta este investigată de echipa medicală și raportată în conformitate cu metodologia de supraveghere RAPI.

Dacă e cazul, şi pacienţii pot raporta o reacţie adversă postvaccinală. Una dintre căi e raportarea online a reacţiei adverse la  Agenţia Naţională a Medicamentului, prin completarea formularului pe care îl găsiţi la acest link. 

  • În cazul în care persoana vaccinată dezvoltă semne de șoc anafilactic, primește tratament de urgență și, dacă se consideră necesar, se solicită, prin apel la 112, intervenția serviciilor de urgență și prim ajutor calificat și/sau transportul persoanei respective la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgențe.

A doua doză de vaccin

Veţi fi anunţat prin sms sau email şi prin medicul dvs de familie când trebuie să veniţi la centru pentru a vi se administra a doua doză de vaccin antiCovid.

Atenţie!
Dacă vreţi şi sunteţi elibigil să vă vaccinaţi antiCovid, trebuie să luaţi în calcul că puteţi fi refuzat la vaccinare, decizia de vaccinare aparţinând medicului din centrul de vaccinare, în funcţie de istoricul dumneavoastră medical.
Economica.net vă recomandă să răspundeţi onest şi complet la întrebările adresate de medicul din centrul de vaccinare, pentru că omiterea oricărei informaţii despre starea dumneavoastră de sănătate ar putea conduce la apariţia unor efecte secundare nedorite.

Context

Vineri a început a doua etapă a vaccinării antiCovid-19.
În această etapă se pot vaccina împotriva noului coronavirus următoarele categorii de persoane, conform strategiei de vaccinare împotriva covid-19:

– persoanele cu vârsta peste 65 de ani;
– oamenii aflaţi în evidența medicului cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

– personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Administrația Prezidențială, Parlament, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
– personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
– personalul din sectorul economic vital:
procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
unități de producție, transport și distribuție gaze;
unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
transport de persoane și mărfuri;
personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;
noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
personalul din unitățile de învățământ și creșe;
personalul poștal și din servicii de curierat;
personalul cultelor religioase;
personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2.

Programarea pentru vaccinul antiCovid în etapa a doua de vaccinare se poate face astfel, potrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19:

– prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfășoară activități în domenii-cheie;

– prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
– prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale și rezidențiale;
– prin aparținători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;
– prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
– prin direcțiile de asistență sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;

– individual, direct pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani (aplicația confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului introdus la înregistrare). Puteţi accesa platforma de vaccinare la acest link. 

Detalii din surse oficiale despre programarea pentru vaccinarea antiCovid găsiţi la acest link.

  • Informaţiile privind circuitul oamenilor în centrele de vaccinare au fost obţinute de Economica.net din Ordinul comun al MS, MAI, MApN, MLPDA nr. 2171/181/M.223/4380/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19.
Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...