„În contextul unei pandemii, poziţia noastră a fost şi este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a declarat Marco Cavaleri pentru ziarul italian La Stampa.
Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 scade şi, ţinând cont că populaţia mai tânără este mai puţin expusă la riscurile legate de COVID-19, Cavaleri a spus că ar fi mai indicată utilizarea la această grupă de vârstă a vaccinurilor pe bază de ARN messenger, precum Moderna şi Pfizer/BioNTech.
Întrebat dacă autorităţile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a răspuns: „Da, multe ţări, precum Franţa şi Germania, se gândesc la asta în condiţiile unei mai mari disponibilităţi a vaccinurilor pe bază de tehnologie ARN messenger”.
Guvernul italian a anunţat vineri că va limita utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce un adolescent care a fost vaccinat cu acest ser a murit după ce a dezvoltat de o formă rară de cheaguri de sânge.
La fel ca multe alte ţări europene, Italia a stopat temporar în martie inoculările cu AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de apariţia unor cazuri rare de tromboze.