Vaccinul antiCovid făcut de Moderna are eficacitate de peste 94%, mai mare decât cel făcut de Pfizer – date preliminare

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat luni, 16 noiembrie, că vaccinul antiCovid-19 pe care l-a produs are o rată de eficacitate de 94,5%, arată prima analiză intermediară a studiului de fază trei al companiei. Aceasta înseamnă că, în condiţiile controlate ale studiului clinic făcut de Moderna, 94,5% dintre partipanţii la studiu, care au fost vaccinaţi antiCovid, nu au făcut boala. 
Economica.net - lun, 16 nov. 2020, 12:12
Vaccinul antiCovid făcut de Moderna are eficacitate de peste 94%, mai mare decât cel făcut de Pfizer - date preliminare

Informaţia vine în contextul în care, Pfizer a anunţat săptămâna trecută că vaccinul său are peste 90% eficacitate împotriva noului coronavirus.
Subliniem că datele furnizate de cei doi producători de vaccinuri se referă la eficacitatea vaccinului şi nu la eficienţa sa.

De ce e importantă precizarea

Rata de eficacitate a unui vaccin se referă la proporţia oamenilor vaccinaţi care, în condiţiile controlate ale unui studiu clinic, nu au dezvoltat boala pentru care au fost vaccinaţi sau au făcut o formă uşoară.

Rata de eficienţă a unui vaccin vizează proporţia oamenilor din viaţa reală care fie nu au dezvoltat boala, fie au făcut o formă uşoară a infecţiei după ce au fost vaccinaţi. Determinarea ratei de eficienţă a vaccinului va începe abia după ce va fi pus pe piaţă. 

Moderna intenționează să se înscrie pentru a primi o Autorizație de Utilizare de Urgență (EUA) de la FDA (Food and Drug Administration) din SUA, în următoarele săptămâni, și se așteaptă ca această autorizație să se bazeze pe analiza finală a 151 de cazuri și o urmărire mediană de peste 2 luni.
„Această analiză intermediară pozitivă din studiul de fază 3 ne-a oferit prima validare clinică conform căreia vaccinul nostru poate preveni boala COVID-19, inclusiv o formă severă a acesteia,” spune Stéphane Bancel, Chief Executive Officer la Moderna.

Estimările făcute de companie arată că vaccinul va rămâne stabil la temperaturi standard în cadrul unităților frigorifice, de la 2° la 8° C, timp de 30 de zile. 

Timp de şase luni, vaccinul rămâne stabil dacă e depozitat şi livrat la temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

Nu este necesară diluarea acestuia înainte de vaccinare, spune compania Moderna.

În august, compania farmaceutică americană Moderna a anunţat că va comercializa viitorul său vaccin său împotriva Covid-19 la un preţ cuprins între 32 şi 37 de dolari doza, un ”preţ de pandemie” care va depinde de asemenea de volumele solicitate de fiecare ţară, exprimându-şi totodată speranţa unui acces universal la vaccin, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...