Vaccinul antiCovid făcut de Moderna are eficacitate de peste 94%, mai mare decât cel făcut de Pfizer – date preliminare

Economica.net
16 11. 2020
vaccin1_72350700

Informaţia vine în contextul în care, Pfizer a anunţat săptămâna trecută că vaccinul său are peste 90% eficacitate împotriva noului coronavirus.
Subliniem că datele furnizate de cei doi producători de vaccinuri se referă la eficacitatea vaccinului şi nu la eficienţa sa.

De ce e importantă precizarea

Rata de eficacitate a unui vaccin se referă la proporţia oamenilor vaccinaţi care, în condiţiile controlate ale unui studiu clinic, nu au dezvoltat boala pentru care au fost vaccinaţi sau au făcut o formă uşoară.

Rata de eficienţă a unui vaccin vizează proporţia oamenilor din viaţa reală care fie nu au dezvoltat boala, fie au făcut o formă uşoară a infecţiei după ce au fost vaccinaţi. Determinarea ratei de eficienţă a vaccinului va începe abia după ce va fi pus pe piaţă. 

Moderna intenționează să se înscrie pentru a primi o Autorizație de Utilizare de Urgență (EUA) de la FDA (Food and Drug Administration) din SUA, în următoarele săptămâni, și se așteaptă ca această autorizație să se bazeze pe analiza finală a 151 de cazuri și o urmărire mediană de peste 2 luni.
„Această analiză intermediară pozitivă din studiul de fază 3 ne-a oferit prima validare clinică conform căreia vaccinul nostru poate preveni boala COVID-19, inclusiv o formă severă a acesteia,” spune Stéphane Bancel, Chief Executive Officer la Moderna.

Estimările făcute de companie arată că vaccinul va rămâne stabil la temperaturi standard în cadrul unităților frigorifice, de la 2° la 8° C, timp de 30 de zile. 

Timp de şase luni, vaccinul rămâne stabil dacă e depozitat şi livrat la temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

Nu este necesară diluarea acestuia înainte de vaccinare, spune compania Moderna.

În august, compania farmaceutică americană Moderna a anunţat că va comercializa viitorul său vaccin său împotriva Covid-19 la un preţ cuprins între 32 şi 37 de dolari doza, un ”preţ de pandemie” care va depinde de asemenea de volumele solicitate de fiecare ţară, exprimându-şi totodată speranţa unui acces universal la vaccin, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.