Vaccinul împotriva cariilor dentare este testat în China
O echipă de cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (China) afirmă că au reuşit să dezvolte un vaccin eficient împotriva cariilor dentare, compus din ADN-ul şi proteinele a două bacterii diferite, şi care s-a prezentat bine în studiile preclinice, potrivit unui articol apărut în revista Journal of Dental Research, informează Agerpres.
La originea cariilor dentare se află bacteriile. Acestea colonizează cavitatea bucală şi eliberează substanţe care atacă smalţul dentar.
De obicei, agenţii patogeni se lovesc de rezistenţa sistemului imunitar al organismului uman, iar activitatea acestuia nu se limitează exclusiv la sânge, deoarece şi saliva conţine anticorpi.
În acest sens, cercetătorii chinezi s-au gândit că imunitatea poate fi ‘antrenată’ împotriva cariilor, la fel ca în cazul infecţiilor comune, cu ajutorul unui vaccin.
Vaccinul pus la punct de oamenii de ştiinţă are în compoziţia sa un fragment al ADN-ului Streptococcus mutans, una din principalele specii de bacterii căreia îi ‘datorăm’ cariile. În timpul cercetărilor, ei au administrat, prin gură, ADN-ul Streptococcus şi proteine de Salmonella unor rozătoare de laborator, după care au examinat şobolanii pentru a stabili nivelul de imunoglobulina G /în sânge/ şi cel de imunoglobină A în secreţiile de salivă.
În articolul din Journal of Dental Research, autorii studiului remarcă faptul că în timpul testelor de laborator au înregistrat un nivel de proteine ridicat atât în sânge, cât şi în salivă, dar aspectul cel mai important este că această creştere întârzie dezvoltarea coloniilor de Streptococcus mutans pe smalţul dentar. Un lucru este cert, potrivit acestora, rozătoarele vaccinate erau mai bine protejate împotriva cariilor.