Vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19: cum funcţionează şi cum este livrat
Vaccinul, care s-a dovedit că oferă o protecţie de 95% împotriva virusului timp de patru săptămâni după administrarea primei doze este totodată primul care utilizează tehnologia ARN mesager (ARNm) autorizat de un organism de reglementare.
Acest vaccin se bazează pe codul genetic al virusului SARS-CoV-2 pentru a „antrena” sistemul imunitar al organismului să creeze anticorpi împotriva lui.
Vaccinul Pfizer-BioNTec implică însă restricţii şi măsuri severe de transport şi stocare. Spre deosebire de omologii săi de la compania americană Moderna şi Oxford / AstraZeneca, acest vaccin este însoţit de specificaţii stricte în ceea ce priveşte depozitarea şi transportul.
După ce sunt condiţionate la linia de producţia a Pfizer din Belgia, vaccinurile sunt plasate în cutii cu temperatură controlată, fiecare cu o capacitate între 1.000 şi 5.000 de doze, şi transportate cu camioane şi pe calea aerului.
Cutiile sunt prevăzute cu un termometru care arată temperatura ce trebuie menţinută la aproximativ minus 70 de grade Celsius pentru ca vaccinul să-şi păstreze eficacitatea optimă.
După sosirea la centrul de vaccinare, fiecare fiolă este diluată cu soluţie salină, ca parte a liniilor directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Potrivit companiilor Pfizer şi BioNTec, peste 900 de persoane au lucrat la acest vaccin şi au fost testate peste 20 de mutaţii ale noului coronavirus, iar vaccinul a reuşit să le neutralizeze cu succes. Prin urmare, cele două companii farmaceutice, americană şi germană, sunt încrezătoare că acesta va oferi protecţie pentru mutaţiile virusului SARS-CoV-2 care există până acum şi pentru cele care ar putea să apară în următoarele 12 luni.
În următoarele trei până la şase luni, BioNTech va monitoriza de asemenea cât de bine va reuşi vaccinul să îi împiedice pe oameni să transmită virusul la alte persoane.
Deşi nu se cunoaşte cu exactitate perioada de timp în care acest vaccin îi va proteja pe oameni de virus, BioNTech a declarat că va continua să monitorizeze voluntarii participanţi la testele clinice şi în lunile următoare.
Marţi a debutat în Marea Britanie campania de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Marea Britanie devine astfel prima ţară occidentală care demarează o campanie proprie de vaccinare, eveniment considerat decisiv pentru înfrângerea coronavirusului.