Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele furnizate de câteva mii de teste COVID-19 realizate în fiecare săptămână în rândul angajaţilor din sectorul medical din Cambridge, un oraş din estul Angliei.
„Descoperirea noastră arată o reducere dramatică a ratei de teste pozitive în rândul angajaţilor sanitari asimptomatici după administrarea unei singure doze de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecţioase la Cambridge University Hospital şi coautor al studiului.
După ce au separat rezultatele testelor obţinute de la angajaţii vaccinaţi şi de la cei nevaccinaţi, echipa coordonată de Nick Jones a descoperit că 0,8% din testele furnizate de angajaţii sanitari nevaccinaţi erau pozitive.
Prin comparaţie, 0,37% dintre testele angajaţilor sanitari au fost pozitive în primele 12 zile după vaccinarea cu prima doză – efectul protector al vaccinului nu a fost deocamdată pe deplin stabilit – şi doar 0,2% dintre teste au fost pozitive atunci când au fost realizate după cea de-a 12-a zi de la vaccinare.
Studiul şi rezultatele sale nu au fost deocamdată evaluate de în sistem peer-review de alţi oameni de ştiinţă, însă au fost publicate online, vineri, înainte de apariţia lor într-o ediţie tipărită a unei publicaţii medicale.
Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a riscului de infectare asimptomatică cu maladia COVID-19 în rândul angajaţilor medicali care au fost vaccinaţi, la peste 12 zile după inoculare, şi o protecţie de 75% , a explicat Mike Weekes, specialist în boli infecţioase la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Cambridge şi coautor al studiului.
Nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus, totodată, cu 50% în primele 12 zile după vaccinare în rândul angajaţilor sanitari inoculaţi, a adăugat el.
Marea Britanie administrează populaţiei sale ambele doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech şi doza iniţială a vaccinului AstraZeneca-Oxford de la sfârşitul lunii decembrie 2020.
„Este o veste foarte bună – vaccinul Pfizer nu doar că oferă protecţie în faţa riscului de îmbolnăvire provocat de SARS-CoV-2, dar contribuie şi la prevenirea infectării, reducând potenţialul virusului de a fi transmis altor persoane. Însă, trebuie să ne amintim că vaccinul nu oferă protecţie completă pentru toată lumea”, a adăugat profesorul Mike Weeks.
Datele publicate miercuri de Israel, care desfăşoară una dintre cele mai rapide campanii de imunizare din lume, au arătat că cele două doze ale vaccinului Pfizer au redus cazurile simptomatice de COVID-19 cu 94% în toate categoriile de vârstă, cazurile grave de COVID-19 cu 92% şi numărul spitalizărilor cu 87%.