Vaccinurile Pfizer şi Moderna, eficiente în cazul femeilor însărcinate şi a celor care alăptează – studiu

26 03. 2021
pregnant_woman_vaccination_91496900

Potrivit articolului, preluat şi de postul CNN, o echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital (MGH), Brigham and Women’s Hospital şi de la Institutul Ragon al MGH, MIT şi Harvard, toate din SUA, au studiat 131 de femei care au primit respectivele vaccinuri.

Printre participantele la studiu se aflau 84 de femei gravide, 31 care alăptau şi 16 care nu erau însărcinate.

Probele au fost prelevate în perioada 17 decembrie 2020 – 2 martie 2021, se arată în articolul care prezintă studiul.

Nivelul de anticorpi produs după vaccinare a fost echivalent în cazul femeilor însărcinate şi cele care alăptau cu cel dezvoltat de femeile care nu erau însărcinate.

De asemenea, nivel de anticorpi a fost „surprinzător mai ridicat” decât cel prezent după o infecţie cu coronavirus în timpul sarcinii, potrivit studiului.

„Aceste vaccinuri par să funcţioneze incredibil de eficient la aceste femei”, a declarat Galit Alter, unul dintre cercetători, profesor de medicină la Institutul Ragon.

Echipa de cercetători a descoperit şi că femeile transmit anticorpi nou-născuţilor, prin intermediul laptelui matern şi al placentei.

„Aproape toate mamele au transmis un nivel semnificativ de anticorpi bebeluşilor lor”, a precizat Alter, care a adăugat că este nevoie de un studiu adiţional pentru a înţelege cât timp durează aceşti anticorpi în organismul bebeluşilor.

El a subliniat totodată că nu s-au găsit indicii privind efecte secundare sau efecte secundare mai intense, după vaccinare, la femeile însărcinate sau la cele care alăptează, comparativ cu restul populaţiei.