Pentru întocmirea studiului geotehnic se vor executa un număr de aproximativ 207 foraje geotehnice cu adâncimi cuprinse între 6 m și 30 m, însumând aproximativ 4200 ml de foraje, au menționat reprezentanții CNAIR, pe pagina de Facebook.
Potrivit lor, traseul drumului expres București – Târgoviște are o lungime de aproximativ 62 km și traversează județele Ilfov (Unitățile Adminstrativ Teritoriale Corbeanca și Buftea) si Dâmbovița (Unitățile Adminstrativ Teritoriale Crevedia, Niculești, Butimanu, Cojasca, Bilciurești, Cornățelu, Dobra, Băleni, Bucșani, Comișani, Văcărești, Ulmi și Târgoviște), asigurând conectarea la rețeaua existentă de drumuri naționale și județene prin 6 noduri rutiere.
În toamna anului 2021, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul cu câștigătorul licitației pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate necesare construcției drumului expres București – Târgoviște.
Ofertantul desemnat câstigător este SC TPF INGINERIE SRL. Valoarea estimată a contractului este de 11,51 milioane de lei fără TVA.
Durata contractului este de 2 luni pentru elaborarea Studiului de Prefezabilitate și 18 luni pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate.
Realizarea acestui drum expres va face posibilă conectarea orașului Targoviste cu sectorul de Autostradă de Centură a Municipiului Bucuresti Nord (A2) și cu drumul expres Găești – Târgoviște – Ploiești.