Vâlcov: Impactul bugetar al majorării pensiilor cu 5% şi al creşterii pensiei minime la 400 de lei este de 2,7 miliarde lei
„Vom mări pensiile de anul viitor cu 5% (…) Conform prevederii legislative, punctul de pensie ar trebui să crească cu 4,41%. Practic este o creştere de 0,59% tocmai pentru a repara o parte din nedreptăţi…Cu 4,41% ar trebui să crească punctul de pensie. Acesta ar fi calculul normal conform legii. Impactul bugetar al creşterii cu 5% şi dacă mărim şi pensia minimă de la 350 lei la 400 lei, impactul este de 2,7 miliarde lei. Toţi aceşti bani sunt prinşi (în proiecţia bugetară n.r). Pe pe de o parte, bugetul viitor va prevedea o reducere a cheltuielilor de bunuri şi servicii, pe de altă parte vom avea creşteri dintr-o colectare mai bună la TVA. Acum este 57% şi spre 65% vrem să ne îndreptăm la sfârşitul anului viitor, pentru că nu vom reuşi în prima parte a anului, dar suntem în paşi spre a o mări. De asemenea, avem această relaxare fiscală şi anume reducerea CAS cu cinci puncte procentuale”, a explicat Vâlcov.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat, în prima parte a lunii septembrie, că pensiile vor creşte cu 5% din ianuarie 2015.
În ceea ce priveşte majorarea pensiei minime la 400 de lei, începând de anul viitor, premierul Victor Ponta afirma, la începutul lunii iulie, că Executivul are resursele financiare necesare în acest sens.