„Acordul cu FMI şi Comisia Europeană expiră în septembrie 2015. Toate măsurile, care sper din toată inima să fie adoptate până la jumătatea acestui an, vor intra în vigoare (începând – n.r.) cu 1 ianuarie 2016”, a explicat Vâlcov.
Întrebat dacă acordul cu FMI va fi prelungit, ministrul Finanţelor Publice a răspuns: „Foarte probabil nu!”.
„Atât timp cât suntem în parametri mai mult decât corecţi şi macroeconomic stăm nu bine, ci foarte bine, avem a 5-a creştere economică pentru 2014 din Uniunea Europeană, am depăşit demult stadiul în care trebuie să vină profesorul să ne arate pe unde este tabla şi pe unde este uşa. Am învăţat, mergem mai departe, avem specialişti foarte buni, doar trebuie să avem un dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri. În momentul când noi întindem această mână spre patronatele din România, ne îndreptăm spre un meci câştigat. Altă soluţie nu există în România”, a spus oficialul MFP.
Vâlcov a menţionat că, în scrisoarea care nu a fost semnată cu FMI (la ultima misiune a FMI, la începutul lunii februarie – n.r.), au fost prevăzute două dintre măsurile cuprinse în noul Cod Fiscal, dar scrisoarea nu a fost semnată din cauza „altor trei puncte”. Discuţiile dintre autorităţile române şi FMI vor fi reluate în aprilie.
„Până în septembrie trebuie să ne îndeplinim toate obligaţiile pe care noi înşine ni le-am luat. Aşa este corect între parteneri, este corect să ne respectăm. Am respectat ca şi ţară, în ultimii doi ani, tot ceea ce am scris în acord”, a mai spus ministrul Finanţelor.