Vâlcov: Riscul să ajungem la dezinflaţie cu noile măsuri prevăzute în proiectul Codului Fiscal este destul de redus

Economica.net
19 02. 2015
bani_88888_59031500_60777900

Întrebat dacă planul de relaxare fiscală din noul Cod Fiscal nu ar putea duce la dezinflaţie, ministrul Finanţelor a spus că s-a pus această problemă în momentul gândirii acestui set de măsuri, însă din analiza făcută a rezultat că riscul este destul de redus.

‘Şi noi, la Ministerul Finanţelor, ne-am pus această întrebare când am aşezat tot acest plan pe următorii cinci ani pe picioare, să spunem aşa. Am avut chiar o discuţie cu domnul guvernator (al Băncii Naţionale, Mugur Isărescu – n. r.) referitoare la care ar fi riscul să ajungem într-o zonă de dezinflaţie. Din analiza pe care am făcut-o împreună – şi sper ca dumnealui probabil va putea în următoarele săptămâni să intervină chiar şi pe acest subiect – riscul este destul de redus. De aceea m-am şi abţinut să spun că toate aceste reduceri se vor regăsi în totalitate în reducerea preţurilor de la raft. Cred că va fi o împărţire, nu ştiu dacă 50 – 50, între reducerea preţurilor pe de o parte şi rămânerea acestui disponibil (rezultat din scăderea TVA – n. r.) la dispoziţia agenţilor economici. Riscurile, într-adevăr, există să ne mergem în această zonă, dar, din calculele pe care noi le-am luat, nu vom atinge această situaţie’, a explicat Vâlcov, la România TV.

Cota standard de TVA urmează să scadă de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal. De asemenea, pentru carne, legume, peşte şi fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%.

Pe de altă parte, accizele la carburanţi vor fi reduse, iar accizele la cafea, bijuterii, arme de vânătoare şi muniţia aferentă, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 centimetri cubi, iahturi şi motoare de barcă vor fi eliminate.