Ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov a declarat la #România TV#, în cadrul emisiunii „Cultivat în România” că, de la 1 octombrie şi până acum reducerea CAS a presupus venituri diminuate la bugetul de stat cu doar 3,5%. „Acest lucru înseamnă practic că 30% din reducere (reducerea încasărilor bugetare urmare a reducerii CAS n.red) a fost reabsorbită prin creşterea numărului de angajaţi şi de majorări salariale”, a explicat Vâlcov. Acesta estimează că la începutul anului viitor impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale va avea un impact bugetar net de zero lei.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului privind reducerea cu 5 p.p. a taxării muncii, publicat de Finanţe în vara anului trecut, reducerea contributiilor de asigurari sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de 4,4 miliarde lei/an pentru fiecare din următorii cinci ani. Pentru 2014 impactul a fost estimat la minus 850 milioane lei.
Reducerea CAS a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2014.
Cum va fi afectat bugetul de noile propuneri fiscale
Ministrul de Finanţe a declarat, de asemenea, că vor fi bani pentru toate măsurile fiscale anunţate de Guvernul Ponta, care va trimite în lunile martie-aprilie în Parlament un nou cod fiscal şi un nou Cod de Procedură Fiscală. „O parte dintre măsuri le-am anunţat cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016, dar unele dintre ele vor fi implementate mai devreme. Toate acestea sunt posibile pentru că au trecut trei ani în care am avut de reparat şi investiut în economie, a trebuit să aducem salariile la nivelul dinainte de a fi tăiate (2010 n.red), să reducem CAS şi să plătim titluri executorii”, a declarat Vâlcov.
Acesta explică că, anul acesta, din bugetul statului vor trebui plătiţi 3,5 miliarde de lei în contul titlurilor executorii, faţă de 4,6 miliarde în 2013. Anul viitor nu vor mai fi de plătit titluri executorii. „Impactul acestor măsuri este de 6,9 miliarde de lei. Dacă anul trecut nu aveam restanţa de 4,6 miliarde titluri executorii, acopeream 70% din impactul măsurilor anunţate pentru 2016. Mai mult, economia României creşte anual cu 12 miliarde de lei , iar o parte din acest venit vrem să îl alocăm spre măsuri de relaxare fiscală”, mai spune Minstrul Finanţelor care susţine că proiectele celor două Coduri vor ieşi din Parlament, într-o formă îmbunătăţită, în luna iunie.