Valdis Dombrovskis: Un acord cu SUA în privinţa oţelului ar putea să nu reuşească să înlăture toate barierele (FT)

25 07. 2021
otel_6785940_17693400

Deşi „o soluţie ideală” ar fi suspendarea reciprocă a tarifelor, aşa cum a fost convenită de cele două păţi în acest an în disputa Boeing-Airbus, Dombrovskis a dat asigurări că este pregătit să analizeze „alte posibile soluţii”, scrie Agerpres.

„Înţelegem dorinţa Statelor Unite de a-şi proteja industria siderurgică, dar cu certitudine există modalităţi de a face asta într-un mod care să fie mai puţin perturbator pentru producătorii din UE”, a explicat oficialul european, potrivit Agerpres.

În mai, Uniunea Europeană şi Statele Unite au decis să suspende temporar măsurile aflate în centrul disputei tarifelor vamale suplimentare la oţel, una dintre cele mai mari probleme comerciale care divizează cele două părţi.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie 2018, iar începând cu 1 iunie au fost aplicate şi producătorilor din UE. Măsurile impuse în contrapartidă de UE vizează o serie de produse americane renumite, precum motocicletele Harley Davidson, blugii Levi Strauss şi whisky-ul de tip bourbon.

Renunţarea la tarifele vamale suplimentare ar fi dureroasă din punct de vedere politic pentru preşedintele SUA, deoarece tarifele sunt populare în rândul puternicei industrii siderurgice şi în statele unde se produce oţel, inclusiv Indiana, Ohio şi Pennsylvania.

Dombrovskis ar urma în această toamnă să viziteze Washingtonul, pentru a discuta o serie de aspecte comerciale cu omologii săi americani, inclusiv cu Katherine Tai, şeful Biroului pentru Politici Comerciale al SUA (USTR).

Comisarul european pentru comerţ a declarat că negocierile cu SUA privind tarifele vamale „sunt pe un drum constructiv„. Soluţia ideală „ar fi retragerea lor completă şi neimpunerea altor măsuri. Dar UE este pregătită să analizeze şi alte posibile soluţii, înţelegând că Washingtonul este interesat în protejarea industriei siderurgice”, susţine Dombrovskis. Acesta a adăugat că soluţiile trebuie să fie cât mai puţin perturbatoare pentru producătorii din UE şi să respecte nivelul istoric al schimburilor comerciale.

Oficialul UE nu a precizat care ar fi soluţiile alternative. Totuşi, una din posibilităţi ar fi un anumit tip de licenţă sau monitorizare care să permită exportatorilor din blocul comunitar să aibă un acces controlat la piaţa americană.

În vederea îmbunătăţirii relaţiei transatlantice, la summitul UE-SUA de luna trecută a fost creat Consiliul de comerţ şi tehnologie, care va spori cooperarea în domeniul tehnologiilor cheie. Dombrovskis a declarat că cele două părţi vor înfiinţa zece grupuri de lucru în diverse domenii, şi vor decide problemele care vor avea prioritate.

Printre problemele esenţiale, a explicat oficialul UE, se află tehnologia 5G, inteligenţa artificială, internetul lucrurilor, robotica, fabricarea aditivilor, supervizarea investiţiilor şi reglementarea platformelor de internet.