Relaţiile au devenit tensionate din cauza legăturilor Beijingului cu Moscova după ce forţele ruse au invadat Ucraina şi a demersurilor UE de a se baza mai puţin pe a doua cea mai mare economie a lumii.
Blocul comunitar a înregistrat un comerţ bilateral record cu China anul trecut, dar acesta este „foarte dezechilibrat”, a declarat sâmbătă Dombrovskis, într-un discurs susţinut la o conferinţă din Shanghai, făcând referire la un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro.
Dombrovskis, care este şi comisar european pentru Comerţ, se află într-o vizită de patru zile în China unde încearcă să pună bazele unor legături mai echilibrate cu UE.
El a ajuns în China la puţin peste o săptămână după ce Comisia Europeană a anunţat că va investiga dacă să impună tarife punitive pentru a proteja producătorii europeni de importurile de maşini electrice chineze mai ieftine, despre care susţine că beneficiază de subsidii de stat.
Deplasarea este menită să reînnoiască dialogul cu China după pandemia de COVID-19, ambele părţi încercând să diminueze tensiunile provocate de chestiuni precum investiţiile străine, comerţ şi geopolitică, precum şi de criticile occidentale ale legăturilor mai strânse ale Beijingului cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.
„Crearea unei pieţe deschise între membrii săi a fost unul dintre principiile fondatoare ale UE. Suntem de asemenea angajaţi pentru a asigura un comerţ global liber şi corect. Şi „corect” este cuvântul cheie aici”, a mai spus el.
Dând ca exemplu deficitul comercial al blocului comunitar, el a adăugat că „UE trebuie, de asemenea, să se protejeze în situaţii în care deschiderea sa este abuzată”.
„Asta înseamnă reducerea la minim a dependenţelor strategice pentru un anumit număr de produse strategice”, dar strategia economică a UE este axată pe reducerea riscurilor, nu pe decuplare, a spus el.
„UE nu are intenţia de a se decupla de China”, a adăugat vicepreşedintele executivului UE.
UE pune cele 400 de miliarde de euro deficit comercial parţial pe seama restricţiilor chineze pentru companiile europene.
„O mie” de bariere în calea accesului pe piaţă au făcut ca deficitul comercial să ajungă „la cel mai înalt punct din istoria umanităţii”, a declarat ambasadorul UE în China Jorge Toledo, la un forum de la Beijing de joi.
Dialogul pe teme economice şi comerciale de luni dintre Dombrovskis şi vicepremierul chinez He Lifeng, a zecea astfel de discuţie din 2008, va fi o „piatră de încercare” pentru cele două părţi, a scris ziarul naţionalist chinez Global Times joi.
În discursul său, Dombrovskis a mai spus că el crede că China se confruntă cu un „proces provocator de ajustare macroeconomică”, dar a subliniat că Beijingul trebuie să lărgească accesul pentru afacerile străine şi să menţină un mediu de afaceri stabil pentru relaţii comerciale corecte.
El a îndemnat, de asemenea, China, să ia poziţie împotriva „tacticii de a folosi alimentele ca armă” a Rusiei şi să-şi folosească influenţa pentru a resuscita iniţiativa de transport al cerealelor ucrainene şi ruse prin Marea Neagră, care a încetat să funcţioneze în iulie, după retragerea Moscovei.
„Vedem China ca pe un partener important. Unul împreună cu care UE vrea să lucreze pentru o relaţie comercială şi de investiţii mai echilibrată”, a mai spus înaltul oficial UE.