Valentin Ionescu (ASF): Impactul COVID-19 pe pieţele de capital s-a temperat în ultimele săptămâni

Pieţele de capital au fost caracterizate, în prima jumătate a anului, printr-o volatilitate ridicată, fapt care a arătat creşterea incertitudinii, volatilitatea pieţei bursiere din România evoluând simultan cu celelalte pieţe bursiere europene, consideră directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară în cadrul ASF, Valentin Ionescu, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 14 aug. 2020, 10:47
Valentin Ionescu (ASF): Impactul COVID-19 pe pieţele de capital s-a temperat în ultimele săptămâni

„Pieţele de capital, în prima jumătate a anului, au fost caracterizate printr-o volatilitate ridicată cu episoade punctuale de volatilitate foarte mare, fapt care a arătat creşterea incertitudinii. În primele două trimestre volatilitatea pieţei bursiere din România a evoluat simultan cu celelalte pieţe bursiere europene. În primul semestru corelaţia pieţei de capital din România cu pieţe de capital învecinate şi cu indicele european STOXX 600 a crescut semnificativ ca urmare a scăderii accentuate a randamentelor acestora pe fondul aversiunii la risc (COVID-19). Analiza contagiunii indică faptul că piaţa de capital din România este sensibilă la factorii de risc care influenţează pieţele de capital învecinate (Polonia, Austria şi Ungaria). Ca urmare a aşteptărilor economice legate de efectele pandemiei COVID-19, contagiunea a crescut rapid în luna februarie şi începutul lunii martie şi a atins cea mai mare valoare din 2011. În luna mai contagiunea dintre pieţele europene de capital s-a menţinut la un nivel critic, apropiat de cel din criza globală din 2008. Impactul COVID-19 pe pieţele de capital s-a temperat în ultimele săptămâni”, a declarat Valentin Ionescu pentru AGERPRES.

Acesta a subliniat că, în luna iulie, contagiunea a continuat să scadă, concomitent cu relaxarea condiţiilor de izolare socială luate de toate economiile europene. În lipsa altor şocuri economice, contagiunea se va reduce şi va tinde să se întoarcă la media pe termen lung. Totodată, randamentele indicilor de acţiuni ai bursei locale au avut scăderi semnificative ca urmare a declarării pandemiei COVID-19 în luna martie 2020 faţă de luna decembrie 2019.

„Pe plan internaţional, toţi indicii analizaţi au evoluat negativ, indicele ASE (GR: -39,09%) înregistrând cea mai considerabilă scădere la trei luni fiind urmat de indicele IBEX (ES: -28,94%). Indicatorii locali si-au revenit în iunie şi iulie, fără a atinge însă maximul de dinainte de pandemie. Principalele şocuri primite, pe piaţa bursieră, au fost de pe piaţa americană, iar din UE, din Germania şi Austria, principali parteneri comerciali ai României. Fondurile de investiţii, după ce au înregistrat ieşiri nete în aprilie /mai, şi-au revenit în iunie-iulie, având mai mult intrări nete”, a menţionat oficialul ASF.

Acesta a subliniat că, în primele două trimestre din 2020, Banca Centrală Europeană şi-a continuat programul de relaxare cantitativă, ceea ce a menţinut rata de refinanţare la zero, în timp ce facilitatea de depozit a rămas negativă.

„Indicatorul CISS pentru risc sistemic a cunoscut o volatilitate în creştere în perioada martie – mai 2020 pe fondul aprecierii bruşte a sub-indicatorilor compoziţi. Ulterior, măsurile luate de Banca Centrală Europeană au limitat creşterea volatilităţii pe pieţele europene. Indicatorul CISS a început să îşi schimbe tendinţa la începutul lunii iulie. În al doilea trimestru PIB-ul ajustat sezonier a scăzut cu 12,1% în zona euro şi cu 11,9% în UE comparativ cu trimestrul precedent Uniunea Europeană şi zona euro au resimşit o decelerare a creşterii economice. Indicatorul de încredere al consumatorilor a consemnat o scădere în primele două trimestre din 2020. Pentru Romania per ansamblu, în prima jumătate a anului 2020 scăderea PIB a fost de 4,7%, cu o scădere de 12,3% în trimestrul doi faţă de primul trimestru”, susţine Valentin Ionescu.

Potrivit acestuia, la nivel european, indicii bursieri aferenţi pieţei de capital şi de asigurări au consemnat o tendinţă negativă accentuată în primul trimestru. În cel de-al doilea trimestru, tendinţa de scădere s-a inversat şi indicii au înregistrat creşteri modeste, rămânând însă sub nivelul anului anterior.

În primele două trimestre din 2020 a avut loc o creştere a volatilităţii, mai accentuată în martie-aprilie, pe pieţele financiare internaţionale, Bursa de la Bucureşti încadrându-se în aceeaşi evoluţie.

„Dintr-o perspectivă pe termen mai lung, aceste evoluţii evidenţiate mai sus confirmă o tendinţă manifestată la nivelul tuturor claselor de active, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, conform căreia investitorii, la nivel global, se aşteaptă la încetinirea activităţilor economice”, a mai spus oficialul ASF. 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...