Valer Blidar (Astra Arad): Contractele multi-anuale încheiate de doi-trei ani trebuie actualizate

28 03. 2022
Vale Blidar - Astra Arad

Astra Arad, companie care asamblează tramvaie ce sunt furnizate în diferite oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, atrage atenţia că sunt necesare modificări legislative care să permită renegocierea contractelor multi-anuale, din cauza preţurilor actuale la materii prime, care sunt chiar şi de 20 de ori mai mari faţă de anul trecut.

Preşedintele Grupului de firma Astra Arad, Valer Blidar, a declarat că „tăvălugul a pornit de două-trei luni„, iar creşterile de preţuri la materii prime „sunt incredibile„.

„Nu ne-am putut imagina că vom ajunge în această situaţie şi totuşi am ajuns. Sperăm că Guvernul României va găsi variante ca să ne sprijine să ieşim din situaţia extrem de gravă în care ne aflăm. Au crescut preţurile de 10, 15 sau chiar de 20 de ori la unele materiale, la energie, la gaze. Contractele multi-anuale încheiate de doi-trei ani trebuie actualizate cu toate că nu prevăd această posibilitate, dar nimeni nu şi-a imaginat că vom întâmpina aceste greutăţi”, a spus Blidar.

Valer Blidar a subliniat că guvernanţii trebuie să ia măsuri legislative care să permită adaptarea preţurilor din contractele aflate în derulare.

„Avem o problemă pentru că la noi cel care calculează şi sfătuieşte Guvernul privind creşterea preţurilor este Institutul Naţional de Statistică, însă ei ne spun că preţurile la metal au crescut cu 5%, dar eu constat că acum trei luni plăteam pentru metal 0,7 sau 0,8 euro, iar astăzi plătesc 2,7 euro sau chiar 3 euro şi preţul este în creştere. Sigur că e greu să ne explicăm cu a ajuns INS la acele cifre pe care nu ştiu cum să le cataloghez. Aici trebuie să intervină Guvernul, să modifice Legea achiziţiilor publice, să dea posibilitatea ca preţurile din contracte să evolueze în ritmul creşterii preţurile la materii prime”, a spus Blidar.

Referitor la contextul războiului din Ucraina şi livrările de materii prime, Valer Blidar a spus că deocamdată Astra are stocuri suficiente, dar că mulţi furnizori din Europa, precum cei din Germania şi Franţa, au anunţat că au probleme în aprovizionarea cu oţel.

„Totuşi, nu ştim ce va urma, pentru că aprovizionarea nu o poţi face de la început pentru cantităţi foarte mari pentru că nu se mai închide cercul între fabricaţie, livrare şi încasare. Livrările şi aprovizionările trebuie să fie în concordanţă cu acest circuit”, a înceheiat preşedintele Astra.