Valer Blidar, Astra Vagoane Arad: Prețul la aluminiu, oțel, cupru a crescut cu peste 50%. Cum a ajuns INS la concluzia că prețurile au crescut cu 5%?

Omul de afaceri Valer Blidar, care deține Astra Vagoane Arad atrage atenția că prețurile la materia primă au crescut semnificativ. Prezent la fabrica de la Arad, de unde vor veni 100 de tramvaie, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan spune că contractul ar trebui renegociat, însă are nevoie de sprijin legislativ la nivel național sau european.
Andrada Ghira - lun, 28 mart. 2022, 15:10
Valer Blidar, Astra Vagoane Arad: Prețul la aluminiu, oțel, cupru a crescut cu peste 50%. Cum a ajuns INS la concluzia că prețurile au crescut cu 5%?

“Problemele s-ar putea să apară nu atât din cauza forței de muncă, ci din cauza lispei unor materii prime și materiale, pentru că deja anumiți furnizori din Europa, și mă refer la Austria, Germania, Franța, ne anunță că au probleme în aprovizionarea cu oțel, cu metal. Până acum nu am fost afectați pentru ca am făcut aprovizionări înainte de începerea ostilităților din Ucraina, dar de aici încolo vedem că prețurile cresc de la lună la lună. Am cumpărat acum câteva luni oțel cu 0,7 – 0,8 euro kilogramul și acum ultimele oferte sunt 2,75, 2,8 – 3 euro.  Prețurile au crescut de cinci, sase ori, nu mai vorbesc la gaz, la electicitate, unde preturile au crescut de 10 ori, de 15 sau 19 ori. Acestea sunt problemele care ne dau de gândit, și dacă aici statul nu va interveni cu reglementări care sa compenseze situația în care am ajuns, s-ar putea să avem probleme. Dacă vom avea probleme, vom fi printre ultimii”, a declarat Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Arad, în cadrul unei conferințe comună de presă alături de primarul Nicușor Dan, care a vizitat fabrica și a anunțat că primul tramvai din cele 100 va veni la București în jurul datei de 1 iunie.

Omul de afaceri Valer Blidar atrage atenția asupra datelor pe care le furnizează Institutul Național de Statistică (INS) și care sunt la baza măsurilor inițiate de guvernanți și spune că real, creșterile de preț la materia primă sunt cu mult mai mari decât cele raportate de INS.

“Problema care mie nu îmi place și mă surprinde este că toate măsurile pe care le ia guvernul, au la bază o evaluare a Institutului Național de Statistică din România, ori INS ne spune că oțelul a crescut cu 5%, că alte prețuri tot așa, au înregistrat creșteri în limita a 4, 5 – 6% și mă întreb la ce țară se referă. Mă uitam pe Bursa de la Londra, unde doar în ultimele trei luni, prețul la aluminiu, oțel, cupru a crescut cu peste 50% și atunci cum a ajuns INS la concluzia că prețurile au crescut cu 5%? Dacă guevrnul va lua ca bază, datele INS, până acum, așa s-a ântâmplat, mă întreb unde o să ajungem și ce o să facem”, a mai declarat Valer Blidar.

Vine primul tramvai Astra din comanda de 100

Aflat în vizită la fabrica Astra de la Arad, primarul Nicușor Dan a adăugat că ar fi corect ca Primăria București să renegocieze contactul cu Astra pentru cele 100 de tramvaie, în condițiile creșterii costurilor la materia primă și energie.

“E corect ca noi să plătim, chiar dacă am semnat un contact care a fost ofertat în urmă cu cinci ani, și pe care l-am semnat acum un an, chiar dacă el s-a referit la niste prețuri, e logic ca noi să trebuiască să plătim un preț actual față de prețurile de producție din ziele noastre, numai că pentru asta avem nevoie de un sprijin legistaltiv pentru a putea face asta”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan mai spune că primele șase tramvaie Astra trebuiau sa vină în luna august, însă primul din cele șase va ajunge în Capitală în iunie, când vor începe testele. Contractul prevede ca lunar să fie livrate patru tramvaie, iar primaria va lucra la prelungirea peroanelor din stațiile de tramvai. Primele tramvaie vor circula pe linia lui 41, apoi vor fi introduse și pe liniile 1 și 10.

„Conform contractului, primul ar trebui să vină în august 2022, dar domnul director ne-a făcut o surpriză și ne spune că în jurul datei de 1 iunie vom avea primul tramvai din acestă serie. Bucureștiul are nevoie de transportul public și pentru a-i convinge pe bucureșteni să nu mai circule cu mașinile, e nevoie de investiții în zona de transport public. După 1990, nu a s-a mai produs în uzina proprie decât 17 tramvaie. Restul de 300 sunt de dinainte de 1990”, a adăugat primarul.

Amintim că, după mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală a fost semnat pe 11 mai 2021, pentru suma de 840,88 milioane de lei. Primarul general Nicușor Dan anunța atunci că primul tramvai de la Arad urma să ajungă la București în august 2022.

Te-ar mai putea interesa și
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
Pe fondul unui consum redus, specific unei zile de sărbătoare, și al vântului bun pentru turbinele eoliene, România exportă, în ziua de Crăciun, energie electrică în cantități mari....
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile ...
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor ...
Update: Azerbaijanul a declarat pentru joi zi de doliu național. Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Update: Azerbaijanul a declarat pentru joi zi de doliu național. Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Update: O zi de doliu naţional a fost declarată în Azerbaidjan pentru 26 decembrie în urma tragicului accident al avionului ...