România are un parc de tramvaie învechit, ce trebuie înnoit, consideră Valer Blidar, care estimează potențialul pieței la 1.000 – 1.200 de tramvaie, într-un interviu pentru ZF Live.
„Noi ne-am pregătit. Chiar am adus această industrie în România încă din 2010. Am achiziționat o licență de fabricație de la Siemens Germania. Considerăm că este cea mai indicată și singura care poate oferi tramvaie de la 18 metri până la 54 metri lungime, consum scăzut de energie, podea complet coborâtă”, a declarat Blidar.
El a menționat că în Arad circulă de peste șase ani tramvaiul Imperio. „Clujul a contractat cu noi 24 de tramvaie, am livrat deja câteva bucăți, avem Oradea cu 20 de tramvaie, Aradul cu 28 de tramvaie, Galațiul cu 18. Toate acestea sunt în fabricație, în diferite stadii”, a detaliat proprietarul Astra Vagoane Călători.
Întrebat dacă Astra poate livra 100 de tramvaie în București, Blidar a menționat că Astra are două fabrici la Arad și fiecare poate produce între 25 și 30 de tramvaie pe an, la un program de lucru de opt ore, la un singur schimb.
„Într-o fabrică avem 400 de angajați, dincolo vreo 280 și mai avem și alte firme”, a mai spus Blidar.
Acesta a vorbit și despre stadiul licitației pentru 100 de tramvaie în București, comentând că ar fi câștigat în urma contestației, după ce inițial fusese declarată câștigătoare oferta unui competitor din Turcia.
Conform avocaților Astra Vagoane Călători, oferta competitorului din Turcia ar trebui descalificată iar oferta producătorului din Arad ar trebui declarată câștigătoare. Un alt deznodământ ar putea fi anularea procedurii.
Rămâne de văzut care va fi decizia Primăriei Capitalei, în urma reevaluărilor decise și de către Curtea de Apel București.