Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea împotriva Covid-19 este voluntară. Reacțiile adverse constau în: durere locală, roşeaţă, tumefacţie etc.
„Apariţia unui vaccin care va fi aprobat de toate agenţiile de reglementare de la nivel mondial va reuşi să ne confere din nou un control asupra stării noastre de sănătate şi să putem reveni la normalitate, putem să ne reluăm activitatea şi viaţa socială, putem să reluăm activitatea economică şi în final să reintrăm în normalitate. (…) Vaccinarea este voluntară şi nu este obligatorie, este un drept al fiecărei persoane şi nu este o obligaţie şi trebuie să înţelegem că în România se vor folosi doar vaccinuri care vor fi autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului”, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a adăugat că strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările de la nivelul Uniunii Europene, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrului European de Control al Bolilor.
„Fiecare ţară, plecând de la un cadru strategic general, şi-a dezvoltat propria strategie care să se plieze perfect peste condiţiile demografice şi epidemiologice şi, de asemenea, peste facilităţile de stocare şi de distribuţie, încât să se asigure toate condiţiile de păstrare a siguranţei şi eficacităţii acestor vaccinuri. Campania de vaccinare şi cea de comunicare, care este subsecventă activităţilor de vaccinare, sunt în deplin acord cu toate recomandările de la nivelul UE. Avem datoria să derulăm o activitate de comunicare şi informare transparentă şi onestă pentru ca toate persoanele să aibă suficiente informaţii atunci când vor opta pentru a se vaccina sau pentru a nu se vaccina”, a menţionat Gheorghiţă.
Reacții adverse
Despre reacțiile adverse generate de vaccinul împotriva noului coronavirus, Valeriu Gheorghiţă a spus că studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun pentru vaccinul anti-COVID, iar reacţiile adverse „nu necesită o atenţie medicală deosebită”.
„Studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacţii adverse obişnuite, reacţii adverse care nu necesită o atenţie medicală deosebită şi sunt cele înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare şi de proces de vaccinare. Mă refer în mod deosebit la reacţiile adverse locale, cu durere locală, roşeaţă, tumefacţie şi reacţii adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră. Sunt reacţiile adverse care au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studii clinice, însă vreau să subliniez că şi persoanele din lotul placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat, mare parte dintre ele, acest tip de reacţii adverse care ţin de fapt de trauma locală la momentul înţepăturii, o mare parte dintre acestea”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria întrebat ce reacţii adverse ar putea avea vaccinul anti-COVID.
El a adăugat că profilul de siguranţă, aşa cum reiese în momentul de faţă pe termen scurt, este unul „cât de poate de bun” şi care „ne creează premisele unui vaccin care poate să fie folosit în deplină siguranţă în rândul populaţiei generale”.
Valeriu Gheorghiţă a afirmat că acest vaccin nu interacţionează cu ADN-ul uman.
Personalul medical dorește în proporție de 80% să se vaccineze împotriva Covid-19
„Intenţia de moment a personalului medical în vederea vaccinării este una foarte bună, este de peste 80% în momentul de faţă, iar în ce priveşte personalul medical din unităţile destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID ea este de peste 95%, aproape de 100% în anumite unităţi medicale. Cred că este, în baza informaţiilor existente la momentul actual, o intenţie cât se poate de bună şi sunt convins că ea va creşte pe măsură ce vom avea date oficiale de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului vizavi de tot ce înseamnă siguranţă şi eficacitatea unui vaccin aprobat”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Întrebat ce se va întâmpla dacă populaţia nu va dori să se vaccineze pentru a se atinge nivelul de imunizare colectivă, Valeriu Gheorghiţă a spus: „Înseamnă că vom continua toate măsurile de prevenţie, aşa cum ele au fost precizate şi transmise până în momentul actual şi anume distanţarea fizică, masca de protecţie, igiena personală, toate aceste măsuri recomandate inclusiv în perioada de vaccinare, până la atingerea nivelului de imunizare colectivă”.