Valeriu Gheorghiţă: Numărul de infectări cu SARS-CoV-2 va crește din nou. Varianta indiană va deveni dominantă la nivel global

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că se aşteaptă la o creştere a infectărilor cu noul coronavirus în sezonul rece, însă a subliniat că poate fi evitată o creştere substanţială a numărului de cazuri dacă oamenii se vor vaccina într-o măsură mai mare în următoarele două luni.
AGERPRES - joi, 24 iun. 2021, 21:06
Valeriu Gheorghiţă: Numărul de infectări cu SARS-CoV-2 va crește din nou. Varianta indiană va deveni dominantă la nivel global

„Nu sunt adeptul vaccinării de teamă, de frică. Trebuie să înţelegem beneficiile reale ale vaccinării, tocmai pentru a evita creşterea numărului de cazuri. Nu trebuie să aşteptăm creşterea numărului de cazuri. Dacă ne vom vaccina într-o măsură mai mare în perioada următoare, de două luni, cred că putem evita o creştere substanţială a numărului de cazuri. Cu siguranţă vom avea o creştere a numărului de cazuri. Va fi un sezon rece, oamenii se întorc din concedii, vremea se răceşte, stai mai mult în spaţii închise. Sunt toate condiţiile să crească probabilitatea să avem o transmitere mai crescută a infecţiilor”, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că vaccinarea este o măsură de prevenţie şi nu trebuie ca românii să se imunizeze doar atunci când creşte numărul de infectări.

„Eu mă aştept să nu crească numărul de cazuri dacă persoanele se vor vaccina în perioada următoare. Suntem într-o situaţie bună, însă ţine foarte mult de noi şi de cum vrem să mergem înainte din punct de vedere al evoluţiei pandemiei. Ar fi păcat, regretabil, să dăm cu piciorul la o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic, pentru că a fost obţinută printr-un efort comun. Pe de o parte a societăţii, a oamenilor care au respectat regulile, 4,6 milioane s-au vaccinat. Este un efort comun al autorităţilor, atât cele centrale, cât şi locale, şi cred că avem nevoie în perioada următoare de o stabilitate din punct de vedere epidemiologic. Însă această stabilitate nu o putem obţine altfel decât prin vaccinare. Este important să înţelegem vaccinarea ca măsură de prevenţie, ca o măsură preventivă şi nu reactivă la o creştere a numărului de cazuri”, a subliniat Gheorghiţă.

Despre tulpina Delta

Gheorghiţă a mai declarat că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global şi nu doar în anumite ţări şi are o capacitate de transmitere cu cel puţin 60% mai mare decât varianta clasică.

„Reamintesc faptul că tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă în ceea ce priveşte numărul de cazuri de COVID-19, prin faptul că are această capacitate de transmitere crescută, cu cel puţin 60%, are o capacitate crescută de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-CoV-2 şi, de asemenea, se poate asocia într-o oarecare măsură cu reducerea eficienţei vaccinurilor dacă nu completăm schema de vaccinare. Aşadar, este foarte important să avem o schemă de vaccinare completă, pentru a beneficia de protecţie maximală faţă de această variantă virală”, a afirmat Gheorghiţă, joi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că OMS şi Centrul European pentru Control al Bolilor estimează că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global şi nu doar în anumite ţări şi până la sfârşitul lunii august, potrivit datelor preconizate, va exista o predominanţă a acestei tulpini în peste 90% din cazurile de COVID-19.

„Tocmai de aceea readuc aminte importanţa vaccinării ca măsură de prevenţie. Chiar dacă astăzi situaţia epidemiologică este una foarte bună, este important să continuăm să ne vaccinăm, pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut, astfel încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecţii în rândul populaţiei, pentru că datele din Marea Britanie ne arată o transmitere crescută în rândul persoanelor nevaccinate şi în rândul persoanelor care nu au fost vaccinate cu schemă completă”, a spus Gheorghiţă.

El a reamintit că prima victimă decedată de la tulpina indiană a COVID-19, în România, este o persoană de 72 de ani din judeţul Argeş, nevaccinată şi care prezenta comorbidităţi.

„Din informaţiile mele obţinute de la INSP Argeş, mai este o persoană care, în momentul de faţă, este confirmată cu tulpina Delta, internată în terapie intensivă, terapiei non-COVID, având în vedere că este la distanţă mai mare de la debutul bolii şi nu mai este considerată contagioasă la acest moment”, a mai afirmat Gheorghiţă.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători anunță că va continua să acorde facilități studenților. În ce constau acestea și cum pot beneficia de ele
CFR Călători anunță că va continua să acorde facilități studenților. În ce constau acestea și cum pot beneficia de ele
CFR Călători reamintește, în contextul începerii anului universitar 2024/2025, că studenții în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în......
Florin Barbu: Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate
Florin Barbu: Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate
Politica Agricolă Comună (PAC), pentru a-şi dovedi eficienţa, trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent ...
Mai mulți parlamentari germani pregătesc o acțiune prin care să scoată în afara legii partidul extremist Alternativa pentru Germania (AfD)
Mai mulți parlamentari germani pregătesc o acțiune prin care să scoată în afara legii partidul extremist Alternativa ...
Un grup de parlamentari germani din partidele pro-europene examinează semnarea unei moţiuni care să iniţieze procesul ...
Capacitatea instalată a prosumatorilor se apropie de 2.000 MW. Au apărut 11.000 de noi prosumatori într-o lună
Capacitatea instalată a prosumatorilor se apropie de 2.000 MW. Au apărut 11.000 de noi prosumatori într-o lună
Capacitatea din instalațiile prossumatorilor este de aproape 2.000 MW, iar numprul lor se apropie de 160.000, potrivit ultimelor ...