Valeriu Gheorghiţă: Probabil că procentul de imunitate colectivă este în jur de 50%

Procentul de imunitate colectivă la COVID-19 este, în prezent, în ţara noastră, în jur de 50%, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.
AGERPRES - mar, 10 aug. 2021, 16:57
Valeriu Gheorghiţă: Probabil că procentul de imunitate colectivă este în jur de 50%

„Cumulat, trecere prin boală, trecere prin vaccinare, probabil că ne apropiem undeva la 50%, la acest moment, de imunitate colectivă. Sunt lucruri care cu siguranţă vor limita, dacă vreţi, acele cazuri grave care pot să apară în rândul celor vulnerabili şi anume vom evita multe spitalizări şi decese. Dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegem că avem 50% din populaţie care în momentul de faţă nu are niciun fel de imunitate, nici postboală, nici postvaccinală”, a precizat el, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, obiectivul CNCAV este de a creşte „mai mult” numărul persoanelor vaccinate, „în mod deosebit” a celor vulnerabile.

Citește și: https://www.economica.net/andrei-baciu-vom-avea-un-numar-suficient-de-mare-de-doze-de-vaccin-pana-la-sfarsitul-anului-peste-16-milioane-de-certificate-digitale-europene-privind-covid-19-eliberate-pana-pe-10-august_525995.html

„Este obiectivul nostru de a creşte mai mult numărul celor vaccinaţi, în mod deosebit din rândul celor mai vulnerabili, care în faţa variantei Delta vedem că au risc de două ori mai mare de spitalizare, care pot să ajungă să dezvolte forme grave, cu risc de deces. Din acest punct de vedere, maladia COVID-19 beneficiază de vaccinare, care poate să evite foarte multe decese, foarte multe spitalizări, aşa cum sunt toate analizele efectuate în ţările care au o rată crescută a acoperirii vaccinale”, a spus preşedintele CNCAV.

El a adăugat că, în prezent, în ţara noastră, chiar dacă tendinţa este de creştere a numărului de cazuri de COVID-19, situaţia este „stabilă” comparativ cu ce se întâmplă la nivelul altor state europene.

„Probabil că acest lucru se poate explica şi prin caracteristicile demografice ale populaţiei. Aproximativ 50% din populaţie trăieşte în mediul rural, unde interacţiunea, unde riscul de expunere la boală este mai mic, consecinţele acolo sunt mai degrabă la nivel individual, unde persoana vulnerabilă poate avea un risc mai mare să facă o formă gravă şi să ajungă să aibă nevoie de spitalizare, iar pe lângă contribuţia legată de evoluţia naturală, firească a pandemiei, de reducere a circulaţiei virusului la nivel populaţional în această perioadă, evident că vaccinarea a contribuit foarte mult, pe lângă celelalte măsuri nefarmaceutice care au avut un rol foarte important”, a explicat medicul.

Vaccinarea a început în 95% dintre comunele din țară

Gheorghiţă a mai declarat marţi că în cadrul proiectului „Oraşul vaccinează satul” s-a demarat activitatea de vaccinare în aproximativ 95% din comunele din România.

„În cadrul proiectului „Oraşul vaccinează satul” s-a demarat activitatea de vaccinare în aproximativ 95% din comunele din România, ceea ce înseamnă în valoare absolută aproximativ 2.776 de comune şi au fost finalizate activităţi de vaccinare în 58% dintre acestea, adică în 1.677 de comune. În mediul rural, în total, de la debutul campaniei de vaccinare, prin toate mijloacele avute la îndemână, s-au administrat peste 2,5 milioane de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproximativ 26% din numărul total al dozelor de vaccin administrate în România până la acest moment şi au fost vaccinate peste 1,1 milioane de persoane din mediul rural cu schemă completă de vaccinare. Practic, rata de acoperire vaccinală în urban este de două ori mai mare decât ce se întâmplă în mediul rural. Uitându-ne la acoperirea vaccinală raportată la populaţia cu domiciliul pe fiecare unitate administrativ-teritorială, ceea ce înseamnă aproximativ 28%”, a susţinut medicul militar, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, aproximativ 20% din totalul centrelor de vaccinare fixe în momentul de faţă au activitatea suspendată temporar.

„În ceea ce priveşte funcţionalitatea centrelor de vaccinare şi menţinerea lor în activitate, aproximativ 20% din totalul centrelor de vaccinare care au fost active în România, şi aici mă refer la centrele de vaccinare fixe, în momentul de faţă au activitate suspendată temporar, mai avem 615 centre de vaccinare active şi aproximativ 60% din acestea au programul de lucru redus fie la jumătate, fie la un sfert din programul anterior. În total sunt active 883 de fluxuri de la aproximativ 1.500 de fluxuri cât au fost în momentul în care aveam un ritm de vaccinare crescut. Repet, toate aceste facilităţi de vaccinare pot să fie reactivate în momentul în care vom avea o cerere în creştere a persoanelor vizavi de acţiunile de vaccinare”, a susţinut reprezentantul CNCAV.

El a spus că 3.114 de medici de familie au încheiat contracte pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ceea ce reprezintă 32,5% din numărul total al medicilor de familie.

Valeriu Gheorghiţă a spus că până la data de 9 august peste 308.000 de persoane au fost vaccinate în cabinetele de medicină de familie.

„La nivelul medicilor de familie, din cei 9.577 de medici de familie care au încheiat contracte de prestări servicii cu Casele de Asigurări de Sănătate, 3.114 au încheiat şi contracte de vaccinare împotriva COVID-19, ceea ce înseamnă 32,5% din numărul total al medicilor de familie; din aceştia, 87%, adică 2.713 cabinete de medicină, înregistrează activităţi de vaccinare. Ponderea din rural, respectiv urban este similară. Au fost vaccinate până la data de 9 august peste 308.000 de persoane în cabinetele de medicină de familie, 54,3% fiind vaccinate în mediul rural, în cabinete de medicină de familie din rural”, a mai afirmat medicul.

El a declarat că 148 de spitale au activităţi de vaccinare pentru pacienţii cronici internaţi.

„De asemenea, în ceea ce priveşte activitatea de vaccinare la nivelul unităţilor sanitare, în spitalele publice – sunt 148 de spitale care au activităţi de vaccinare pentru pacienţii cronici internaţi, pacienţi eligibili care doresc să se vaccineze – fiind vaccinaţi până la acest moment 6.313 pacienţi şi de asemenea sunt 26 de unităţi sanitare private care au activităţi de vaccinare pentru pacienţii internaţi, fiind vaccinaţi până la acest moment 1.404 pacienţi. Rata de acoperire vaccinală la nivel naţional din populaţia rezidentă eligibilă, adică persoane peste 12 ani, este în momentul de faţă de aproximativ 30%, repet, populaţia rezidentă eligibilă fiind, în momentul de faţă, de 16,9 milioane, conform Institutului Naţional de Statistică”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

El a spus că Municipiul Bucureşti are cea mai mare rată de acoperire vaccinală, de 48%.

„Sunt în momentul de faţă 11 judeţe care se află peste media de acoperire vaccinală de la nivel naţional, sunt 27 de judeţe care au acoperire vaccinală între 20 şi 29,9% şi, de asemenea, mai sunt doar patru judeţe care au o rată de acoperire vaccinală de sub 20%”, a mai afirmat Gheorghiţă.

Citește și: https://www.economica.net/valeriu-gheorghita-scenariile-pesimiste-arata-o-posibila-crestere-a-numarului-de-cazuri-de-covid-19-in-septembrie_525991.html

Te-ar mai putea interesa și
2024, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor în România. Ce spune ANM
2024, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor în România. Ce spune ANM
Anul 2024 este cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice în România, temperatura medie anuală fiind de 12,99 grade Celsius, iar abaterea termică de 2,7 grade Celsius faţă de......
Ciolacu: Bugetul trebuie aprobat până pe 27 ianuarie. Cer miniştrilor să includă şi propuneri de restructurare a posturilor nejustificate
Ciolacu: Bugetul trebuie aprobat până pe 27 ianuarie. Cer miniştrilor să includă şi propuneri de restructurare a posturilor ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că Guvernul trebuie să adopte bugetul pe anul în curs până cel târziu pe ...
Bosch mizează pe vânzări de software și servicii de peste șase miliarde de euro până în 2030
Bosch mizează pe vânzări de software și servicii de peste șase miliarde de euro până în 2030
La ediția din 2025 a Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, grupul Bosch și-a prezentat cele mai noi produse care ...
România a ajuns la un deficit comercial de 30 de miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut
România a ajuns la un deficit comercial de 30 de miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut
În luna noiembrie 2024, exporturile au însumat 8.389,4 milioane euro, iar importurile au însumat 11.227,1 milioane euro, ...