‘Noi, de-a lungul timpului, am avut o opinie destul de clară referitoare la Programul ‘Rabla’. Dacă în perioada de început, programul ‘Rabla’ a fost benefic pentru vânzările de maşini în România, dar mai ales pentru înnoirea parcului auto, pe măsură ce timpul a trecut şi programul a fost reluat în diverse forme, de multe ori demarând foarte târziu, cum s-a întâmplat şi anul trecut, am ajuns la concluzia că este cumva doar o substituţie pentru ceea ce înseamnă volumele de vânzări de maşini noi. Cu alte cuvinte, cred că suntem relativ relaxaţi în momentul în care Programul ‘Rabla’ nu va mai fi reluat în acest an. Volumele sunt, prin Programul ‘Rabla’, de multe ori, substituţii ale volumelor care, în mod normal, ar fi fost vândute. Experienţa anului trecut ne-a arătat că, lunile în care programul nu a existat, vânzările către persoane fizice au crescut datorită diverselor acţiuni, activităţi, suport special pe care distribuitorii le-au acordat acestor vânzări. Practic, cu sau fără Programul ‘Rabla’, considerăm că volumul total al pieţei de maşini noi, în 2017, va fi similar’, a spus Valmar.
Potrivit datelor APIA, în 2016, vânzările de autovehicule noi au înregistrat un salt de 17,8%, în comparaţie cu anul anterior, până la 142.020 de unităţi, cifră foarte apropiată de cea înregistrată în primul an al crizei pe piaţa auto, respectiv în 2009, cu vânzări de circa 148.000 de unităţi.
La nivelul producţiei naţionale de autovehicule, per ansamblul anului trecut s-au consemnat 359.306 de unităţi, echivalentul unei scăderi de 7,2% faţă de anul 2015, în timp ce exporturile s-au situat, în 2016, la 326.089 de unităţi, în scădere cu 8,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent.
În funcţie de tipul de combustibil, datele APIA arată că, anul trecut, motorizările diesel au scăzut până la 49,3% din total piaţă, faţă de anul 2015, când procentajul se situa 53,5%.
La capitolul maşinilor ‘verzi’ (electrice şi hibride) s-a înregistrat o dublare a volumelor în anul precedent, respectiv 1.183 de unităţi faţă de 496 de unităţi, în 2015. Pe segmentul strict al maşinilor electrice, se remarcă un salt al vânzărilor de 237%, comparativ cu anul anterior, la 167 de unităţi de la 46 de unităţi.
Pe segmentul vânzărilor realizate prin Programul ‘Rabla’, statistica APIA relevă faptul că, în 2016, acestea au crescut cu 3% faţă de anul anterior.
Ediţia din 2016 a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul ‘Rabla”) pentru persoanele fizice a fost lansat pe data de 14 iunie, iar bugetul alocat iniţial celor două axe ale Programului (‘Rabla” şi ‘Rabla Plus’) a fost de 220 de milioane de lei, din care 75 de milioane de lei alocate extensiei ”Rabla Plus”, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora.
Ulterior, programul a beneficiat de trei suplimentări de buget: prima pe 18 iulie (cu 4.000 de tichete electronice), a doua în 12 octombrie (cu 2.000 de tichete, în valoare de 12 milioane lei) şi cea de-a treia în 21 noiembrie (un plus de 3.538 de vouchere, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei).