Valoare pieței bursiere chineze a trecut de pragul de 10.000 de miliarde de dolari

Valoarea totală a pieţei bursiere chineze a atins un nivel record, de peste 10.000 de miliarde de dolari, în condiţiile în care accelerarea redresării ţării a impulsionat bursa şi a depăşit precedentul nivel de vârf, din timpul bulei din 2015, informează miercuri publicaţia britanică Financial Times (FT), relatează Agerpres.
Economica.net - mie, 14 oct. 2020, 13:37
Valoare pieței bursiere chineze a trecut de pragul de 10.000 de miliarde de dolari

Capitalizarea de piaţă a tuturor acţiunilor listate la Shanghai şi Shenzhen a atins 10.080 miliarde de dolari, arată datele compilate de Bloomberg miercuri, după închiderea şedinţei bursiere din ziua precedentă. Aceasta depăşeşte nivelul de 10.050 miliarde de dolari atins în iunie 2015, înainte de turbulenţele care au dus la scăderea pieţei bursiere chineze la jumătate, dar analiştii susţin că, în pofida saltului din acest an, acţiunile sunt mai puţin volatile faţă de cum erau în 2015.

„Investitorii caută oportunităţi de creştere şi găsesc turbulenţe peste tot, astfel încât văd oportunităţi imense în China”, a apreciat Craig Coben, de la Bank of America.

Indicele CSI 300 a urcat cu aproximativ 17% anul acesta, faţă de un avans de 9% al indicelui american S&P 500. Pieţele bursiere din Shanghai şi Shenzhen au atras fonduri globale de aproximativ 26,5 miliarde de dolari prin programele de conectare cu Hong Kong, pe fondul optimismului privind redresarea economiei chineze în urma pandemiei, care este mai accentuată decât cea a economiei americane.

„Comparativ cu situaţia de acum cinci ani sunt câteva schimbări majore pe pieţele bursiere chineze. Prezenţa mai importantă a investitorilor instituţionali şi străini a ajutat la reducerea volatilităţii. Factorii de risc pot fi controlaţi şi gestionaţi de autorităţi”, a apreciat Bruce Pang, de la China Renaissance.

„Evident ne punem întrebarea dacă valoarea pieţei bursiere este la fel de volatilă ca în 2015, iar răspunsul este nu”, a declarat Frank Benzimra, de la Société Générale.

La 30 iunie 2020, investitorii instituţionali deţineau peste 70% din acţiunile flotate liber pe toate pieţele bursiere chineze, conform estimărilor, în timp ce investitorii străini deţineau aproximativ 5%, iar cei de retail mai puţin de un sfert.

Piaţa bursieră chineză este a doua cea mai mare din lumea, după cea din SUA, evaluată la aproape 39.000 de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar se desfăşoară sâmbătă în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente şi temperaturilor scăzute,......
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să ...
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Premierul Viktor Orban, care a rămas apropiat de Kremlin în pofida războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a cerut ...