Valoarea M&A pe plan global a scăzut în 2019 cu 5%, la 3.600 de miliarde de dolari, cel mai redus nivel din 2017. Anul acesta au fost anunţate 48.226 de tranzacţii, faţă de 50.113 de tranzacţii anul trecut.
După prăbuşirea din trimestrul doi din 2020, activitatea de achiziţii şi fuziuni s-a redresat, în special pe segmentul companiilor din domeniul tehnologiei, îngrijirii sănătăţii şi serviciilor financiare. Creşterile de pe pieţele bursiere şi accesul la finanţarea ieftină i-au făcut pe directori încrezători în realizarea tranzacţiilor.
Opt dintre cele mai mari tranzacţii ale anului au fost anunţate în semestrul doi din 2020. În noiembrie, agenţia de evaluare financiară S&P Global Inc a anunţat achiziţionarea firmei britanice IHS Markit Ltd pentru aproximativ 44 miliarde de dolari, într-o tranzacţie care va combina doi furnizori majori de date. În decembrie, compania britanică AstraZeneca a acceptat să cumpere producătorul american de medicamente Alexion Pharmaceuticals cu 39 de miliarde de dolari, printr-o tranzacţie mixtă, numerar şi acţiuni, în scopul de a-şi consolida poziţia în domeniul imunologiei şi bolilor rare.
Redresarea activităţii de achiziţii şi fuziuni ar urma să continue în 2021, apreciază analiştii.
„Evoluţiile pe plan global încă sunt volatile, dar există speranţe că vor urma achiziţii masive”, a declarat Stephan Feldgoise, responsabil pentru M&A la Goldman Sachs Group Inc.
În SUA, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 23% în acest an, până la 1.400 miliarde de dolari, în Europa valoarea achiziţiilor şi fuziunilor s-a situat la 989 de miliarde de dolari, în creştere cu 35% faţă de 2019, iar în regiunea Asia-Pacific s-a înregistrat un avans de 15%, la 872 miliarde de dolari.
În Marea Britanie, cea mai activă piaţă de M&A din Europa, volumul tranzacţiilor a crescut cu 50% în acest an, până la 302 miliarde de dolari.