Valoarea BCR scade, iar SIF Oltenia nu se grăbeşte să-şi vândă acţiunile

Luna trecută a expirat termenul de valabilitate a ofertei Erste Bank de cumpărare a pachetului deţinut de SIF Oltenia la BCR. SIF Oltenia, singura societate de investiţii financiare care nu şi-a vândut pachetul de acţiuni deţinut la BCR, nu mai are nici un motiv să se grăbească să înceapă negocierile, potrivit analiştilor.
Adrian N. Ionescu - joi, 30 mai 2013, 21:11
Valoarea BCR scade, iar SIF Oltenia nu se grăbeşte să-şi vândă acţiunile

„Pachetul de 6% din acţiunile BCR deţinut de SIF Oltenia (SIF5) a devenit  un plasament pe termen lung, odată ce performanţele băncii s-au deteriorat. Greu de crezut că poate fi vândut avantajos acum. Probabil aşa a fost strategia SIF5 de la bun început, indiferent de rezultatele băncii”, a explicat Răzvan Rusu, directorul de investiţii al Certinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Acum trei ani, Erste Bank se afla în situaţia de a lista, obligatoriu, Banca Comercială Română, dacă nu convingea  măcar o societate de investiţii financiare să-şi vândă pachetul de 6%. Perspectiva era complet neconvenabilă pentru austrieci şi Erste a făcut o ofertă aparent avantajoasă la acea vreme.

Erste Bank Group, care deţinea 69,4% din cea mai mare bancă din sistem şi avea nevoie de 75% din voturi ca să poată lua şi deciziile strategice.

Toate SIF-urile au semnat un acord de principiu cu Erste, dar numai patru dintre SIF-uri, au semnat şi contractul de vânzare a acţiunilor BCR către Erste:  Banat, Moldova, Transilvania şi Muntenia.

SIF-urile care au vândut au primit fiecare 1% din acţiunile Erste şi cash de peste 123 de milioane de lei.

SIF Oltenia (SIF5) este singura care mai deţine un pachet semnificativ de din acţiunile BCR, şi liderii săi nu sunt dispuşi să-l vândă tocmai acum, când banca a înregistrat primul sau an cu pierderi după privatizare: minus 1,234 miliarde lei (276,9 milioane euro) în 2012, faţă de un profit de 68,4 milioane lei obţinut în 2011.

SIF Oltenia (SIF5) a fost şi singura dintre SIF-uri care a participat cu peste 37 de milioane de lei la majorarea de capital derulată recent BCR, operaţiune prin care a ajuns să deţină 6,5% din acţiunile băncii româneşti.

„BCR este un plasament bun pe termen lung, măcar până când se va declanşa o serie convingătoare de rezultate bune”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, unul dintre acţionarii influenţi ai SIF Oltenia.

„Cred că Ciurezu (Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia) face o treabă bună. Nici nu ar avea de ce să vândă pachetul BCR, cea mai mare bancă din România, având în vedere că are suficiente lichidităţi pentru a face faţă oricăror cerinţe şi oportunităţi”, potrivit sursei citate.

Nu mai demult de săptămâna trecută SIF Oltenia (SIF5) a dat, dintr-un foc, aproape 20 de milioane de lei pe 51,25 de milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP).

SIF Oltenia are active nete de peste 1,43 de miliarde de lei, potrivit celei mai recente raportări lunare, din care peste 20% sunt acţiuni foarte lichide (de tipul SNP). A raportat un profit de peste 4r3 de milioane de lei numai pe primele 4 luni ale acestui an.

SIF Oltenia (SIF5) a fost mereu cunoscută ca o SIF cu un management activ şi performant de portofoliu, alături de SIF Moldova (SIF2)”, a spus Răzvan Rusu, de la Certinvest.

„Dacă a stat până acum şi nu a vândut, nu ar avea rost să înceapă negocierile, când valoarea de piaţă a BCR scade”, consideră acţionarul SIF5 citat de ECONOMICA.NET.

Dintre cele cinci bănci cu cele mai mari pierderi pe anul trecut (de peste 2,5 miliarde de lei, în total), BCR, cea mai mare bancă după activele deţinute, a înregistrat-o pe cea mai mare, de 1,2 miliarde de lei.

Valoarea BCR a scăzut de la 1,8 miliarde de euro, conform capitalurilor proprii dinmomentul anunţului acordului cu SIF-urile, până la 1,1 miliarde de euro la 30 septembrie anul trecut, potrivit calculelor ZF.

Celelate 4 SIF-uri au acceptat acum doi ani să vândă 103 milioane de acţiuni BCR (vechi), la un preţ de 1,0385 lei/acţiune, plus un pachet de 33,2 milioane de acţiuni BCR noi (aferente majorării capitalului social din 2011), la un preţ renegociat de 0,5 lei/acţiune, şi să schimbe 515 milioane de acţiuni BCR cu acţiuni Erste Group Bank , la o rată de aport de 127,9583 acţiuni BCR pentru o acţiune Erste nou emisă.

SIF Oltenia este, cel puţin indirect, implicată în conducerea BCR, prin intermediul omului de afaceri Florin Pogonaru, care este membru în consiliul de supraveghere al băncii. Totodată, Pogonaru controlează circa 5% din acţiunile SIF Oltenia (SIF5).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...