În ultimele săptămâni moneda virtuală a devenit din ce în ce mai populară dar valoarea sa e fost extrem de volatilă. În noiembrie 2013 a atins nivelul record de 1.250 de dolari, dar a scăzut puternic în decembrie, după ce Banca Centrală a Chinei a restricţionat tranzacţiile în moneda virtuală. După anunţul autorităţilor de la Beijing, valoarea bitcoin a ajuns la 421 dolari, susţine publicaţia chineză ‘South Morning Post’.
Luni, moneda virtuală se tranzacţiona la 1.030 dolari, la bursa valutară MTGox, după ce Zynga – companie cunoscută pentru jocurile realizate pentru Facebook – a anunţat că va începe acceptarea monedei virtuale ca opţiune de plată.
Bitcoin, lansată în ianuarie 2009, reprezintă un nou tip de monedă electronică digitală, în baza unui algoritm special. Moneda virtuală nu este susţinută de nicio bancă centrală sau guvern şi nici de active fizice, valoarea sa depinde de încrederea oamenilor în această monedă. Bitcoin poate fi schimbată online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele) sau utilizată pentru cumpărături, chiar dacă nu constituie încă o formă acceptată de plată de către marii retaileri de genul Amazon.com.
Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a avertizat că utilizatorii monedei virtuale bitcoin fac acest lucru pe riscul propriu.
EBA a subliniat că nu există nicio protecţie sau compensaţie pentru cei ale căror ‘portofele digitale’ sunt atacate de piraţii informatici, sau în cazul în care un transfer de monedă virtuală este întrerupt sau platforma se închide. EBA nu a spus consumatorilor să nu utilizeze monede virtuale dar i-a avertizat că nu există o plasă de siguranţă similară cu cea oferită deponenţilor în momentul în care o bancă tradiţională din UE dă faliment.
‘În prezent nu există în Uniunea Europeană reglementări specifice care să protejeze consumatorii de pierderi financiare dacă o platformă care tranzacţionează sau păstrează monede virtuală dă faliment’, a informat Autoritatea Bancară Europeană.