Valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari

Valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari la 15 aprilie, potrivit CoinMarketCap. Moneda Bitcoin este de departe cea mai mare criptomonedă şi reprezintă aproximativ jumătate din această sumă, în timp ce următoarea monedă ca mărime, Ethereum, reprezintă aproximativ 13%.
Lidia Neagu - Dum, 18 apr. 2021, 15:18
Valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari

Jucătorii mai mici de pe piața cripto sunt Binance Coin (85 de miliarde de dolari) și XRP (78 de miliarde de dolari).

Toate aceste monede au cunoscut o creștere semnificativă a valorii în ultimele 6 luni și valorează acum de șase până la șapte ori valoarea lor din octombrie 2020. În luna ianuarie a acestui an, valorea de piaţă era evaluată la 1.000 de miliarde.

Criptomoneda Dodgecoin în mare vogă după ce Elon Musk a avut două postări pe Twitter despre ea a fost a 11-a cea mai valoroasă monedă, cu o capitalizare de piață de aproximativ 17 miliarde de dolari. Moneda, care a început ca o parodie pe internet acum mai bine de șapte ani, a înregistrat o creștere majoră, dublându-și valoarea în doar șapte zile.

Dodgecoin a prins astfel cel mai mare avânt dintre criptomonedele majore în frenezia din jurul IPO-ului pieței de criptomonede Coinbase, deși nici măcar nu era tranzacționată pe platformă. XRP a fost un alt beneficiar major al interesului săptămânal pentru criptomonede și și-a mărit valoarea de piață cu peste 80% în șapte zile.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

La nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale şi a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piaţa cripto-activelor.

În România, BNR a atras atenţia că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative foarte volatile şi extrem de riscante, cu un potenţial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

Reglementările Băncii Naţionale a României nu conţin prevederi care să interzică instituţiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare şi furnizorilor de portofele digitale, se mai arată în comunicatul băncii centrale.

Instituţiile de credit au obligaţia de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaştere a clientelei şi administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor şi finanţării terorismului şi de a ţine cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăţi pentru aceste entităţi, prin adaptarea politicilor interne de risc şi a capacităţii de administrare a riscurilor pe baze obiective şi proporţionale.

CITEŞTE ŞI:

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...