Acţiunile Samsung au scăzut cu 9,7% din 26 aprilie, data lansării noului vârf de gamă, în timp ce analiştii băncilor JPMorgan Chase şi Morgan Stanley şi-au redus estimările privind vânzările şi profitul companiei.
În luna iunie, 15 analişti şi-au modificat în sens negativ prognozele privind profitul net al Samsung pentru trimestrul al doilea.
Acţiunile Samsung au înregistrat în luna iunie o scădere de 12,7%, cea mai abruptă din ultimul an. La cotaţia bursieră actuală, capitalizarea Samsung este de aproximativ 192 miliarde de dolari.
Producătorii de smartphone-uri premium sunt afectaţi de scăderea cererii, deoarece consumatorii percep o stagnare a inovaţiei în industrie.
„Consumatorii nu găsesc niciun motiv bun pentru a cumpăra S4, din moment ce nu prezintă diferenţe semnificative faţă de predecesorul său. Companiile chineze au devenit un rival mai de temut pentru Samsung decât orice alt concurent”, comentează un analist sud-coreean.
Samsung a anunţat pe 23 mai că a vândut 10 milioane de unităţi Galaxy S4 la o lună de la lansare, modelul atingând acest prag de aproximativ două ori mai repede decât predecesorul său. Două săptămâni mai târziu, JPMorgan şi Morgan Stanley şi-au redus estimările privind vânzările Samsung în acest an, pe baza evoluţiilor observate în reţeaua de furnizori ai companiei.
Sony are în prezent o capitalizare de piaţă de aproximativ 21,7 miliarde de dolari, însă cotaţia bursieră a companiei a crescut de peste două ori în acest an, pe fondul deprecierii yenului şi trecerii pe profit pentru prima dată în ultimii cinci ani.
Producătorii chinezi Huawei şi ZTE mizează pe smartphone-uri mai ieftine, cu performanţe apropiate modelelor concurente, ameninţând Samsung pe segmentele de preţ low cost şi intermediar.