Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut anul trecut cu 8,7%, la 2.200 miliarde de dolari

Economica.net
01 03. 2013
bani_afaceri_business_08516400

Astfel, după 5 ani de creştere slabă sau inexistentă, concedieri, reduceri salariale şi critici dure din partea publicului larg şi politicienilor, bancherii care se ocupă de investiţii se pregătesc să revină în forţă.

Analiştii consideră că datele economice şi evoluţia pieţelor anunţă revigorarea pe zona fuziunilor, achiziţiilor şi emisiunilor de capital în acest an.

Cu toate acestea, bancherii sunt prudenţi şi oferă prognoze defensive, potrivit Bloomberg Markets.

„Ezit să fiu cel care spune că 2013 va fi acel an, deoarece sunt şanse să nu fie aşa. Dar cred că suntem destul de aproape de o schimbare”, comentează Chrstian Meissner, şeful departamentului de corporate and investment banking la Bank of America.

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut puternic în ultimii 5 ani, după ce a atins vârful istoric de 4.100 miliarde de dolari în 2007, potrivit datelor Bloomberg.

Anul trecut investitorii au fost descurajaţi de deteriorarea perspectivelor de creştere economică ale marilor economii emergente.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, a luat titlul de cea mai mare bancă de investiţii în 2012, după valoarea comisioanelor încasate, potrivit unui top realizat de Bloomberg. Banca a obţinut comisioane de 3,97 miliarde de dolari anul trecut ca intermediar de tranzacţii cu acţiuni ale companiilor şi de emisiuni de obligaţiuni, în urcare cu 24,8%. Goldman Sachs a coborât până pe poziţia a doua.

Valoarea comisioanelor încasate anul trecut de băncile de investiţii pentru fuziuni, achiziţii, emisiuni de acţiuni şi emisiuni de obligaţiuni au crescut cu 3,7%, la 50,9 miliarde de dolari, datorită activităţii intense în zona refinanţării datoriilor.

Piaţa a îngheţat după listarea Facebook la bursă, înconjurată de controverse legate de organizare, desfăşurare şi scăderea preţului acţiunilor.

La nivel mondial, companiile deţineau la 30 septembrie 2012 rezerve cash de 1.500 miliarde de doalri, potrivit datelor JPMorgan Chase. Pieţele sunt lichide şi stabile, iar investitorii caută active cu randament ridicat.

„Dacă te iei după statistici, în privinţa indicatorilor care favorizează activitatea de fuziuni şi achiziţii, ai crede că piaţa este foarte ocupată. Dar nu este. Mulţi executivi preferă să aştepte până când va scădea riscul sistemic”, spune Meissner de la Bank of America.

Bank of America Merrill Lynch se găseşte pe locul 5 în topul băncilor de investiţii după veniturile de anul trecut, cu 3,16 miliarde de dolari din comisioane.

Anul 2013 a început cu două tranzacţii mamut puse la cale de miliardarii Warren Buffett şi Michael Dell.

Dell şi fondul de capital privat Silver Lake Management au convenit la începutul lunii februarie să delisteze producătorul de computere Dell într-o tranzacţie de 24,4 miliarde de dolari. O săptămână mai târziu, Buffett a anunţat că va cumpăra producătorul de ketchup H.J. Heinz pentru 23 miliarde de dolari, în parteneriat cu miliardarul brazilian Jorge Paulo Lemann.

Tot în februarie, compania-mamă a American Airlines, AMR Corp., a anunţat fuziunea cu US Airways Group, iar Liberty Global s-a hotărât să preia grupul britanic Virgin Media pentru 23,3 miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie media din ultimii 5 ani.

Astfel, valoarea totală a tranzacţiilor anunţate până la 15 februarie se cifrează la 288,2 miliarde de doalri, faţă de 246,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.