Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 4% în 2016 – studiu

Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 4% în 2016, la 192,3 miliarde dolari, faţă de 200 miliarde dolari în 2015, potrivit raportului Ernst&Young 'Power transactions and trends: 2016 review and 2017 outlook'.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 12:15
Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 4% în 2016 - studiu

Datele raportului relevă faptul că activele reglementate au cumulat cea mai mare cotă din valoarea tranzacţiilor din 2016 (46%), respectiv 89,3 miliarde de dolari, pe măsură ce investitorii au căutat randamente stabile. De asemenea, interesul pentru activele din energie regenerabilă a rămas foarte ridicat, valoarea tranzacţiilor totalizând 28,4 miliarde de dolari-inclusiv tranzacţiile de peste 10 miliarde de dolari.

De asemenea, anul trecut s-a remarcat că tendinţa unora din cele mai mari companii globale de utilităţi investiţia în noi tehnologii energetice, în special în noi tehnologii de stocare. Enel, Innogy şi National Grid s-au numărat printre aceste companii. Tranzacţiile care au implicat noi tehnologii energetice (de stocare, de măsurare inteligenţă şi de încărcare a vehiculelor electrice) au totalizat 898 milioane de dolari.

Europa are parte de cea mai mare creştere anuală a valorii tranzacţiilor din 2012 până în prezent, valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi atingând 51 miliarde de dolari în 2016. Activitatea tranzacţională din T4 2016 a reprezentat mai bine de jumătate din valoarea tranzacţiilor din întregul an, totalizând 27,8 miliarde de dolari.

‘De asemenea, diversificarea şi trecerea de la furnizarea energiei ca marfă la furnizarea de servicii multiple/complexe marchează o revenire la conceptul de ‘multi-utility’ care fusese abandonat uşor după anul 2000. Această tendinţa duce la tranzacţii între industrii: fie companii din energie care achiziţionează furnizori de servicii/energie pentru diversificarea paletei (companii de electricitate devenind furnizori de gaze naturale), fie companii din afara sectorului energetic ce achiziţionează jucători din piaţă pentru completarea paletei de servicii oferite bazei tradiţionale de clienţi’, a declarat Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

SUA au fost în fruntea activităţii de tranzacţionare din regiune, cu o valoare a tranzacţiilor totalizând 8,2 miliarde de dolari, în T4 din 2016. Cu toate astea, creşterea ratelor dobânzilor ar putea încetini activitatea de tranzacţionare în 2017, în vreme ce impactul schimbărilor din politica energetică a acestei ţări este încă incert.

Valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi în regiunea Asia-Pacific a atins 23 miliarde de dolari în T4 din 2016, de patru ori mai mult decât valoarea înregistrată în trimestrul al treilea al aceluiaşi an (5,7 miliarde de dolari).

Raportul Power transactions and trends combină tendinţele globale de tranzacţii cu evaluări şi informaţii curente legate de activele din energie şi utilităţi pentru a ajuta clienţii să ia decizii strategice informate legate de investiţiile de capital în acest sector. Acesta explorează perspectivele legate de utilităţi, investitori şi participanţii la acest sector. Analizele şi perspectivele din cadrul acestui raport se bazează pe comunicate financiare la nivel global, pe datele Mergermarket, precum şi pe angajamentele la nivel global semnate de firme membre EY.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, are 230.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în peste 700 de birouri din 150 de ţări. Compania a înregistrat venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...