Valoarea investiţiilor în imobiliare ar putea depăşi un miliard de euro anul viitor, în România – CBRE
Conform datelor CBRE România, există un număr limitat de livrări, aceasta fiind consecinţa unui mixt de factori, printre care contextul restrictiv al autorizaţiilor, creşterea costurilor şi efectele pandemiei în piaţa de construcţii, scrie Agerpres.
Stocul de birouri moderne din Bucureşti a ajuns la 3,30 milioane mp, fiind livrate numai cinci proiecte de birouri, în primele nouă luni ale acestui an. Consultanţii din domeniu susţin că, până la sfârşitul anului 2022, se va adăuga stocului modern încă o clădire de birouri, respectiv a doua fază a proiectului ONE Cotroceni, dezvoltată de ONE United cu un GLA de 34.500 mp prevăzută pentru livrare.
În acest context, prognoza pentru anul viitor este pozitivă: încă 94.000 mp în cinci clădiri, acum în diferite faze de construcţie, vor majora stocul modern al Capitalei la 3,43 milioane mp.
„În prezent, apetitul investitorilor de a cumpăra şi de a dezvolta este temperat în Bucureşti, unde autorităţile publice nu au reuşit să rezolve problemele legate de planul urbanistic zonal (PUZ) şi blocajele de avizare legate de acesta. Chiar dacă, în prezent, întârzierile PUZ-ului abia se observă, pe termen mediu şi lung efectele acestor restricţii, alături de creşterile de preţ, vor avea un impact considerabil asupra viitoarelor dezvoltări pe toate segmentele”, se menţionează în analiza companiei de profil.
În ceea ce priveşte activitatea totală de închiriere, în T3 aceasta a însumat 73.300 mp, cu 5% mai puţin faţă de acelaşi trimestru al anului precedent. Companiile din sectorul Computers & Hi-Tech continuă să domine tranzacţiile de închiriere şi să îşi menţină poziţia de lider, cu 40% din suprafaţa închiriată.
La nivelul intervalului de analiză, chiria medie s-a menţinut la 19 euro/mp/lună, în timp ce chiriile efective nete continuă să beneficieze de flexibilitatea proprietarilor atunci când se negociază termenele de închiriere şi pachetele de beneficii. „Cu toate acestea, cel mai probabil, contextul economic va avea un impact asupra evoluţiei chiriilor, deoarece proprietarii de birouri vor trebui să ia măsuri legate de creşterea inflaţiei şi a costurilor operaţionale, toate aceste aspecte coroborate cu numărul limitat de proiecte în derulare care urmează să fie livrate pe termen scurt în Bucureşti”, estimează specialiştii.
În primele nouă luni ale acestui an, volumul investiţiilor în real-estate, în România, a fost de 654,2 milioane de euro, cu 16% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2021 şi cu 12% mai mic în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului pre-pandemic 2019.
Proprietăţile situate în Bucureşti au atras 55% din volumul investiţiilor, în timp ce 45% din acestea au fost alocate pentru proprietăţi situate în oraşele regionale. Dimensiunea medie a tranzacţiei se ridică la 27,2 milioane de euro, în creştere cu 26% comparativ cu media înregistrată în acelaşi interval din anului anterior.
Pe segmente, sectorul de birouri se plasează pe primul loc, cu 45% din volumul investiţiilor, urmat de sectorul de retail – cu 36% din total şi segmentul industrial (11%).
„Cu mai multe tranzacţii majore aflate în proces de negociere la sfârşitul T3, dar estimate a fi semnate până la sfârşitul anului, volumul anual de investiţii este prognozat să depăşească pragul de 1 miliard de euro, rezultând o valoare totală comparabilă cu anii record, cum ar fi 2019 şi, privind mai departe, 2014”, relevă prognoza de specialitate.
Totodată, în acelaşi trimestru, randamentele prime s-au menţinut la acelaşi nivel faţă de trimestrul precedent, retailul la 7%, biroul la 6,75%, iar cel industrial la 7,25%.