Valoarea pieţei de fitness, 260 milioane euro. România are numai 350.000 de abonaţi la centre sportive
După România mai sunt numai Ucraina, cu o valoare de 223 de milioane de euro, şi Portugalia, cu 221 de milioane de euro, arată studii internaţionale despre piaţa de fitness în 2017, conform unui comunicat 7card.
În România, sportul nu este o activitate constantă în programul românilor şi un stil de viaţă, în ciuda faptului că statisticile arată anual o creştere a numărului de abonaţi ori a orelor de sport, subliniază reprezentanţii companiei.
Un studiu 7card care analizează activitatea sportivă a abonaţilor în 2018 arată că utilizatorii reţelei care însumează 70% din numărul centrelor sportive din România au făcut anul trecut 1,8 milioane de ore de mişcare, echivalentul a 77.525 de zile şi a 213 ani, consumând un miliard de calorii. La Bucureşti, unde sunt cei mai mulţi dintre abonaţi, peste 40.000, s-au realizat 1,1 milioane de ore de mişcare, echivalentul a 131 de ani. Cele mai multe vizite au fost înregistrate în centrele de sport din sectorul 1.
„Rezultatele studiului 7card la nivel naţional arată activitate intensă în reţea şi că 2018 a fost un an de excepţie, dar românii nu sunt foarte activi. Studii internaţionale arată că suntem departe de alţi europeni care consideră sportul un stil de viaţă”, afirmă arată Andrei Creţu, co-fondator al companiei.
Eurobarometrul Comisiei Europene apărut la finalul anului 2018 arată că românii sunt printre „codaşii Europei”, după ţări ca Bulgaria, Grecia, Portugalia, 63% dintre cei chestionaţi declarând că nu fac sport niciodată. 21% dintre ei nu merg pe jos 10 minute sau mai mult într-o zi.
„Din păcate, aceasta este realitatea. România are 350.000 de abonaţi la cluburi sportive, în timp ce Germania are 10,6 milioane, Marea Britanie are 9,7 milioane, Franţa are 5,7 milioane, Italia 5,3 milioane. În ceea ce priveşte numărul abonaţilor raportat la numărul angajaţilor, România are o rată de 7,1%, în timp ce Germania are o rată de 23,7%, Marea Britanie de 29,9%, Franţa de 20,3%, Italia de 22,8%”, precizează Andrei Creţu.
Conform comunicatului, un sfert dintre abonaţii 7card renunţă la activităţile sportive înainte de Paşte, din cauza vacanţelor ori a pregătirilor pentru zilele de sărbătoare, şi o treime dintre ei revin după Paşte în sălile de sport. Statisticile 7card din ultimii ani arată constant o scădere a traficului în centrele sportive înainte de o sărbătoare, fie că este vorba despre Paşte ori Crăciun, şi revenirea lui într-un procentaj mai mare după, reducerea kilogramelor acumulate cu această ocazie fiind unul dintre motive.
Compania Benefit Seven, înfiin?ată în 2011 de către Andrei Creţu, Iulian Cîrciumaru şi Cătălin Iva?cu, a introdus în România conceptul de abonamente unice cu acces concomitent la mai multe săli de sport şi wellness. În cei şapte ani de activitate, 7card s-a extins rapid, ajungând în prezent la un număr de peste 700 de săli în întreaga ţară şi la un număr total de peste 45.000 de utilizatori.
În 2018 compania ajuns la o cifră de afaceri de şapte milioane euro, în creştere cu 50% fa?ă de anul anterior.