Valoarea producţiei agricole din România a scăzut cu 15,4% în 2020

Valoarea producţiei în agricultură a scăzut anul trecut cu 15,4% faţă de anul anterior, până 81,4 miliarde de lei în preţuri curente, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 15 oct. 2021, 12:01
Valoarea producţiei agricole din România a scăzut cu 15,4% în 2020

Potrivit datelor INS, producţia din sectorul vegetal a scăzut cu 21,5%, iar producţia din sectorul animal şi serviciile agricole au scăzut cu câte 1,2%. Valoarea producţiei vegetale, în preţuri curente, a fost de 52,8 miliarde de lei, cea a producţiei animale, de 26,7 miliarde de lei, iar diferenţa de 1,83 miliarde de lei reprezintă serviciile agricole, scrie Agerpres.

Producţia vegetală deţine şi în anul 2020 ponderea cea mai mare (64,9%) în structura valorii producţiei ramurii agricole.

Datele INS arată că valoarea producţiei vegetale, în anul 2020 faţă de anul 2019, a înregistrat scăderi în toate regiunile de dezvoltare ale României.

„Comparativ cu anul 2019, în anul 2020 valoarea producţiei animale a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (+3,9 puncte procentuale), Nord-Est (+1,9 puncte procentuale) şi Sud-Vest Oltenia (+0,6 puncte procentuale); în celelalte regiuni de dezvoltare valoarea producţiei animale a înregistrat scăderi cuprinse între 5,8 puncte procentuale şi 0,5 puncte procentuale”, se menţionează în comunicat.

Valoarea serviciilor agricole a crescut în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+12,3 puncte procentuale), Sud-Muntenia (+4,8 puncte procentuale) şi Nord-Est (+2,6 puncte procentuale), în celelalte regiuni de dezvoltare înregistrând scăderi cuprinse între 7,4 puncte procentuale şi 1,0 puncte procentuale.

Producţia vegetală are ponderea cea mai mare în producţia ramurii agricole în toate regiunile de dezvoltare ale ţării, cu valori cuprinse între 59,2% în regiunea de dezvoltare Centru şi 73,1 % în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

În cazul producţiei vegetale, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (18,9%), Nord-Est (15,4%) şi Sud-Vest Oltenia (15,2%), iar în producţia animală ponderea cea mai importantă o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (19,4%), Sud-Muntenia (15,2%), Centru (14,6%) şi respectiv Nord -Vest (14,4%).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...