Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice nr. 1069/2015 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2015 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 374 din 28 mai.
Pentru primul semestru al anului 2015, începând cu luna mai, valoarea unui tichet de masă creşte de la 9,35 la 9,41 de lei.
Din luna februarie a anului 2011, atunci când valoarea unui tichet de masă a fost mărită la 9 lei, singura creştere care a mai avut loc până acum este cea din mai 2013 – de la 9 la 9,35 de lei, scrie avocatnet.ro.
Angajatorii au posibilitatea de a oferi salariaţilor, în fiecare lună, o alocaţie individuală de hrană sub forma tichetelor de masă.
Conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial, valorea tichetelor de masă a crescut de la 9,35 lei la 9,41 lei. Modificările au intrat în vigoare începând de la sfârşitul lunii mai. Pentru comenzile acestei luni, Up România (fostul Chèque Déjeuner) este pregătit să emită tichetele de masă cu noua valoare. Valoarea tichetului de masă se indexează în funcție de evoluția indicelui prețurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare.
„Studiile de piață din ultima perioadă au demonstrat că era necesară o creștere a valorii nominale a tichetelor de masă pentru a putea acoperi costul unei mese de prânz sănătoase. Este, deci, un pas natural, așteptat atât de către emitenți, cât și de către clienții noștri și angajații lor. Noi suntem pregătiți să emitem tichetele cu noua valoare și, de asemenea, să oferim informațiile legislative și fiscale necesare clienților noștri.”, a declarat Elena Pap, Director General Up România.
Tichetul de masă este cel mai popular beneficiu extra salarial din România, unde apropape 2 milioane, din cei 4.2 milioane de angajaţi, primesc tichete de masă. Conform legislaţiei din România angajatorii pot acorda salariaţilor cu contract individual de muncă un tichet de masă cu valoarea de 9,41 lei pentru fiecare zi lucrătoare efectuată.
În curând, tichetele de masă vor fi disponibile în România şi în format electronic, imediat ce cadrul legislativ va permite emitenţilor să comercializeze şi acest suport.
Angajatorii vor stabili împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hârtie.
Dacă optează pentru acordarea tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta ‘portofelul electronic’ cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziţionarea de produse alimentare, nefiind permise ‘operaţiuni de retragere de numerar’.
În urma unei analize a volumelor tichetelor de masă acordate de către angajatori, efectuată de către Up România, s-a observat o creștere de 3,4% a valorii nominale a tichetelor de masă, faţă de primul trimestru al anului 2014.
Analiza a evidențiat şi cele mai importante motive pentru care angajatorii din România aleg tichetele de masă. Acestea sunt: dorința de a motiva, fideliza și recompensa personalul printr-un pachet de beneficii extra-salariale atractiv, dovada aprecierii față de angajat, dar și deductibilitatea fiscală a tichetelor de masă, un avantaj important pentru angajator.