„În data de 25 septembrie 2013, Daniel Chițoiu, vice prim-ministru și ministru al Finanțelor Publice, s-a întâlnit cu delegația Băncii Europene de Investiții (BEI) condusă de vicepreședintele Mihai Tănăsescu. În cadrul discuțiilor, domnul Daniel Chițoiu a subliniat faptul că România este interesată să beneficieze de întreaga gamă de produse și de expertiza BEI pentru proiecte publice și private la nivel național și regional. În acest sens, a fost apreciată intenția BEI de a se implica prin asistență tehnică specializată adaptată nevoilor statelor membre, în special în implementarea proiectelor”, se arată în document.
Potrivit acestuia, ministrul Finanțelor Publice a precizat că sprijină diversificarea sectoarelor de intervenție ale BEI în România către energie, agricultură, infrastructură și continuarea finanțării întreprinderilor mici și mijlocii prin intermediul partenerilor BEI din sectorul financiar-bancar.
Vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu, a scos în evidență avantajele financiare ale statelor membre cu privire la contractarea împrumuturilor de la BEI, atât pentru finanțarea proiectelor, cât și pentru asigurarea cofinanțării și prefinanțării proiectelor finanțate din fonduri europene. Oficialul european a arătat că există probleme legate de lipsa spațiului fiscal pentru proiectele contractate de România de la BEI.
‘Daniel Chițoiu a declarat că urmărește cu interes și sprijină inițiativa comună a BEI și Comisiei Europene (COM) privind IMM-urile. În acest context, a precizat că este oportună alegerea unui instrument cu impact cât mai mare asupra IMM-urilor, adaptat nivelului de dezvoltare al pieței financiar-bancare din fiecare stat membru și fără a afecta calitatea portofoliului de împrumuturi BEI și implicit ratingul AAA’, informează comunicatul citat.
Mihai Tănăsescu a subliniat că BEI nu are plafoane de finanțare pe țări și, în consecință, România poate beneficia de sume mari de finanțare pentru proiecte viabile.