Valvis: Dacă nu vom avea o strategie naţională pentru biomasă, vom exporta lemnul în alte ţări

Producătorii de biomasă aşteaptă o strategie coerentă pentru dezvoltarea acestui sector de la Guvernul României, în caz contrar ei vor fi nevoiţi să exporte culturile energetice în alte ţări unde există piaţă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, omul de afaceri Jean Valvis, proprietarul Valvis Holding.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 19:20
Valvis: Dacă nu vom avea o strategie naţională pentru biomasă, vom exporta lemnul în alte ţări

El a plantat un teren de 1.300 de hectare în balta îndiguită Călăraşi, pe braţul Borcea al Dunării, cu plopi şi paulownia, arbori cu o capacitate calorifică ridicată, cu lemn uşor şi care cresc foarte repede, special pentru a fi folosiţi pentru producţia de energie.

‘Am investit până acum cinci milioane de euro din fonduri proprii, în speranţa că Guvernul va adopta o strategie coerentă pentru sectorul biomasei. Vreau, ca investitor, să fiu atras să investesc, să fiu sedus cu un cadru legislativ serios şi neschimbător. Terenuri sunt suficiente, există pârloage peste tot care pot fi valorificate şi se creează locuri de muncă în ţară. Dacă nu, vom vinde lemnul la străini, în ţări care au adoptat astfel de strategii şi unde există piaţă. Ar fi păcat, pentru că am exporta valoare adăugată mare’, a susţinut Valvis.

El participat, miercuri, la evenimentul de lansare a Asociaţiei Române pentru Biomasă şi Biogaz.

‘Sistemul de certificate verzi drept subvenţii pentru producătorii de energie din surse regenerabile s-a dovedit foarte periculos, pentru că sunt luate decizii administrative care influenţează bursa, piaţa şi preţul certificatelor. Noi ne dorim un sistem de feed-in tariffs (tarife fixe – n.r.), sistem pe care Autoritatea de Reglementare (ANRE – n.r.) l-a iniţiat deja. Totuşi, credem că acest sistem trebuie să se aplice centralelor de până la 5 MW, nu doar 1 MW sau 2 MW, cum propune acum ANRE’, a mai spus Valvis.

El a argumentat prin faptul că în Marea Britanie există centrale pe biomasă chiar şi de 600 de MW care primesc un tarif fix pentru energia produsă.

‘Este nevoie de determinare la cel mai înalt nivel politic pentru o astfel de strategie. Avem susţinere de la Ministerul Agriculturii şi de la ANRE, acum aşteptăm formarea unei comisii interministeriale din care să mai facă parte reprezentaţi ai Ministerului Economiei, ai Ministerului Fondurilor Europene şi ai Ministerului Finanţelor. Este nevoie de toate aceste instituţii pentru a se pune la punct o strategie coerentă şi un cadrul fiscal stabil pentru investiţiile din acest sector’, a adăugat omul de afaceri.

Potrivit acestuia, biomasa este o materie primă pentru producerea de energie de 1,4-1,6 ori mai ieftină decât gazul. În plus, dacă s-ar utiliza pentru producerea de biomasă doar 20% din terenurile din România unde acum nu se cultivă nimic, s-ar putea asigura astfel toată producţia de energie termică necesară ţării.

Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO) propune Executivului realizarea unei strategii naţionale pentru biomasă şi biogaz, sectoare unde ţara noastră are un potenţial uriaş, potrivit preşedintelui organizaţiei, Ilias Papageorgiadis.

‘La început, am privit biomasa doar ca pe o investiţie, dar a fost o greşeală, pentru că este mai mult decât atât. Biomasa este o soluţie pentru problemele României legate de mediu, de cogenerare, de locuri de muncă, de independenţă energetică, de infrastructură’, a declarat, miercuri, Papageorgiadis, în conferinţa de lansare a ARBIO.

El a amintit potenţialul de biomasă al României, unde există 14 milioane de hectare de teren agricol, şapte milioane de hectare de păduri, mii de fabrici care au deşeuri şi cinci milioane de tone de deşeuri urbane anual.

‘Biomasa este viitorul nostru şi interesul investitorilor este mare. Noi suntem acum abia la început, dar vom cere Guvernului să pregătească o strategie naţională pentru biomasă şi biogaz. Sunt fonduri de peste 400 de milioane de euro disponibile pentru sectorul nostru. Astfel că venim cu propuneri concrete pentru a dezvolta acest domeniu’, a subliniat preşedintele ARBIO.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de afiș și la vânzări și la profit, în primele nouă luni din 2024. Ce urmează să se întâmple cu prețurile?
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de ...
Cele două societăți care vând RCA în România în baza pașaportului european, fiind autorizate, supravegheate și reglementate în țările de origine, au ținut capul de afiș în primele......
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României, cel puțin pe termen scurt. Vom afla cine va fi prim ministru, ...
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...