Valvis Holding: Am aflat cu surprindere că spoturile AQUA Carpatica au fost interzise de CNA

Economica.net
28 04. 2012
jean_valvis_59059300

„Cu surprindere aflăm din presă că spoturile AQUA Carpatica au fost interzise de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Atât cel pentru apa minerală carbogazoasă cât şi cel pentru apa minerală plată sunt interzise. Înainte de toate vrem să facem cunoscut faptul că, deşi eram parte învinuită, analiza spoturilor noastre a fost făcută în lipsă, fiind astfel privaţi de dreptul de a ne susţine în plen punctele de vedere în privinţa acuzelor aduse de către Patronatul Apelor Minerale APEMIN”, se spune în comunicatul Valvis Holding.

Potrivit Valvis Holding, „spotul de apă minerală carbogazoasă AQUA Carpatica prin care afirmăm că este ‘cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume’ a fost analizat şi validat de către CNA în decembrie 2010”.

„Din comunicatul de presă care a circulat pe fuxurile de informare, se pare că noua decizie s-a luat în urma prezentării unor noi probe admise ca argumente hotărâtoare furnizate de un angajat al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM), societate care funcţionează ca agent comercial intermediar, furnizor de apă concesionată către Borsec, Dorna, Perla Harghitei, etc. Este evident faptul că SNAM nu este un organism independent, neutru şi echidistant al statului, ci un competitor direct al AQUA Carpatica, care apără în mod vădit interesele concurenţei”, se mai spune în comunicat.

Potrivit Valvis Holding, „într-o şedinţă preliminară a Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), spotul de apă minerală plată AQUA Carpatica plată, a primit aviz pozitiv, constatându-se la momentul respectiv că nu se încalcă prevederile Codului de Practică în Publicitate”.

„Ne surprinde faptul că nu s-a ţinut cont de acest aviz al RAC-ului, în schimb au fost luate în considerare probe fraudate ale unei societăţi comerciale cu interes direct competiţional. Observăm că în continuare mulţi operatori din industria apelor minerale nu declară valorile conţinutului de nitraţi pe etichetele produselor lor, nitraţi ce ar arăta în mod clar gradul de poluare al izvoarelor lor şi găsesc metode colaterale de a orchestra o contraofensivă lipsită de transparenţă şi fără ca noi, cei incriminaţi, să avem posibilitatea de a ne apăra. Suntem susţinuţi de 50000 de oameni în demersul nostru către transparenţa legislativă, iar forurile care se presupune că ne apără drepturile sunt folosite în scopuri lipsite de etică şi deontologie”, mai spune Valvis Holding.

Potrivit comunicatului, compania nu a primit o decizie oficială de la CNA, care să anunţe interzicerea difuzării spoturilor. „Există doar un comunicat de presă care nu are caracter oficial, ci doar informativ, în concluzie am depus la CNA o cerere de reanalizare a cazului la care să participăm şi noi şi să avem posibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, cu argumente solide şi valide nu aşa cum s-a întâmplat în şedinţa din 26.04.2012”, se mai spune în comunicat.

Totodată, Valvis Holding transmite că garantează puritatea apelor AQUA Carpatica şi va comunica în continuare acest lucru consumatorilor.

„Până când cineva va demonstra că există o altă apă cu mai puţini nitraţi decât apele AQUA Carpatica, garantăm consumatorilor noştri puritatea apelor noastre şi ne păstrăm libertatea constituţională de a comunica acest lucru, adică adevărul către consumatorii noştri. Vom înceta să mai trasmitem aceste mesaje doar în momentul în care vom avea probe clare conform legislaţiei în vigoare”, spune Valvis Holding.

„Considerăm că demersul nostru spre transparenţă prin campania de adunare de semnături pentru schimbarea cadrului legislativ www.legea-apei.ro este perceput ca un pericol pentru toţi cei care au de ascuns ceva”, precizează Valvis Holding.

Spoturile publicitare „Aqua Carpatica” ce conţin afirmaţiile „apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi” şi „singura apă minerală carbogazoasă din lume, fără nitraţi” au fost interzise de la difuzarea pe posturile TV, printr-o decizie luată în 26 aprilie de Consiliul Naţional al Audiovizualului. CNA a analizat atunci mai multe reclamaţii referitoare la mai multe spoturi publicitare care promovează apa minerală Aqua Carpatica.

Membrii Consiliului i-au audiat în 26 aprilie şi pe Adrian Vilău, din partea APEMIN – Patronatul Apelor Minerale din România, şi pe Adrian Feru, director de cercetare şi dezvoltare la Societatea Naţională a Apelor Minerale.

Potrivit lui Adrian Feru, în România sunt cel puţin şase branduri de apă minerală care au un conţinut la fel sau mai mic de nitraţi decât Aqua Carpatica. „Nu există apă fără nitraţi, însă cantitatea de nitraţi este foarte mică. Sunt şase surse de ape minerale în România care au un conţinut de nitraţi mai mic sau la fel de mare ca Aqua Carpatica”, a spus Adrian Feru. El a mai spus că şi afirmaţia „Aqua Carpatica este cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume” este neadevărată, la fel ca şi afirmaţiile Aqua Carpatica” este „apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi” şi „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi”. „Nu este nici singura, nici fără nitraţi şi nici cea mai pură”, a spus Adrian Feru.

Totodată, CNA a analizat o adresă de la Patronatul Apelor Minerale – APEMIN, potrivit căreia „campania derulată de SC Carpathian Springs SA pentru apa minerală Aqua Carpatica induce în eroare consumatorul prin afirmaţia pe care o face, «cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume», din două motive”.

„În primul rând, nu se menţionează care este studiul pe baza căruia a fost trasă această concluzie, ce eşantion reprezentativ de ape minerale din lume a fost studiat. În al doilea rând, menţiunea «cea mai pură apă minerală din lume» atât din spotul publicitar (…), cât şi de pe eticheta produsului Aqua Carpatica – Apa minerală naturală carbogazoasă contravine atât art. 114 din Decizia nr. 187 privind Codul de Reglementare al conţinutului audiovizual, precum şi HG 1020/2005 şi Directivei CE/54/2009”, se mai spune în adresa APEMIN, în care se precizează că „toate apele minerale naturale recunoscute pe plan naţional şi implicit în UE îndeplinesc condiţiile cerute de legislaţia europeană şi naţională în vigoare şi nu putem spune că o apă este mai pură decât alta decât contrazicând autorităţile competente care au omologat apele minerale naturale conform legislaţiei în vigoare”.

Pe de altă parte, potrivit unei adrese transmise CNA de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC), Comitetul Etic al RAC a analizat spoturile Aqua Carpatica în şedinţa din 2 aprilie şi a decis că unul din spoturi, în care se spune „Există puritate absolută. Aqua Carpatica, singura apă minerală din lume fără nitraţi”, încalcă articolul 1.3 litera a din Codul de Practică în Publicitate.

Potrivit respectivului articol, „Comunicarea trebuie să evite orice afirmaţie sau reprezentare care ar putea înşela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, în special în ceea ce priveşte: a) caracteristicile sau efectele unui produs, cum ar fi: natura sa, compoziţia, originea geografică sau comercială, disponibilitatea, destinaţia, parametrii tehnico-funcţionali, rezultatele aşteptate ca urmare a utilizării acestuia ori rezultatele şi caracteristicile esenţiale ale testelor sau ale controalelor efectuate asupra sa, dacă produsul corespunde scopului său etc”.

RAC spune că afirmaţia „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi” nu a putut fi evaluată, întrucât Comitetul Etic nu a avut la dispoziţie o listă completă a apelor minerale recunoscute la nivel mondial şi a compoziţiei acestora şi nici persoanele care au făcut sesizarea nu au prezentat o dovadă în acest sens.

În cele din urmă, CNA a decis în şedinţa din 26 aprilie să aplice o decizie de intrare în legalitate în privinţa spoturilor publicitare care conţin afirmaţiile „apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi” şi „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi”. Acest fapt înseamnă că respectivele reclame nu mai pot fi difuzate pe posturile TV în forma actuală.

Decizia a fost aplicată de CNA în baza articolului 102, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale”, şi a articolului 104 din Cod care prevede că „Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive”.

CNA a mai analizat spotul publicitar pentru apa minerală Aqua Carpatica şi în şedinţa din 7 decembrie 2010. Potrivit CNA, în spotul respectiv pentru Aqua Carpatica se spunea: „Există puritate absolută? Apa, prin natura ei pare perfectă. Perfect transparentă, incoloră, dar este oare atât de pură precum pare? O apă renumită din Alpi, nitraţi 3,98 miligrame pe litru, o apă cunoscută din Norvegia, 0,64. Cele mai vândute ape din România, între 1,21 şi 4,42 miligrame pe litru. Puritatea absolută nu se vede, dar nu înseamnă că nu există. Aqua Carpatica, singura apă minerală din lume fără nitraţi. Aqua Carpatica, cea mai pură apă minerală din lume”.

Atunci, Consiliul a decis să permită difuzarea în continuare a spotului Aqua Carpatica, cerând ca în respectiva reclamă să fie introdus şi cuvântul „carbogazoasă”.

Prezent în şedinţa CNA din 7 decembrie 2010, omul de afaceri Jean Valvis, cel care conduce business-ul Aqua Carpatica, a spus că Aqua Carpatica provine dintr-un izvor „unicat la nivelul izvoarelor”. „Nici italienii, nici francezii nu au un izvor cu nitraţi zero”, a spus Jean Valvis, care s-a prezentat la CNA cu un dosar imens de documente, pentru a demonstra afirmaţiile sale şi pe care l-a înmânat membrilor CNA.

Jean Valvis a mai spus atunci că are 28 de buletine care demonstrează că Aqua Carpatica nu conţine nitraţi. El a mai spus că buletinele sunt realizate de institutul cu „cea mai mare acuitate de detecţie”. Totodată, Valvis a spus că nitraţii pot fi cancerigeni.